Българската стопанска камара (БСК) започва разписването на стандарти за 140 ключови длъжности в електрониката, електротехниката, туризма, металургията, мебелната промишленост, производството на храни и машини.

 

За създаването на стандартите за длъжностите са избрани 5 от водещите компании за управление на човешките ресурси.

 

Специалистите, заедно с браншовите камари и изградените за целта секторни консултативни съвети, ще проучат внимателно всички работни позиии в определените сектори, след което ще се разработят секторни компетентностни модели.

 

Очаква се за определена ключова длъжност или професия да се знае образователната степен, необходимия опит, знания и умения, както и компетенциите, които характеризират гарантират успешното й практикуване.

 

С въвеждането на стандарти, в икономическите сектори ще се улесни развитието на умения, а разходите за обучение и подбор на служители ще бъдат много по-ефективни.

 

Държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация ще се приближат до професионалните стандарти и до реалните потребности от умения, изисквани от пазара на труда.

 

Ценното при определянето на стандартите за професиите и длъжностите е и това, че те ще бъдат съобразени с уменията изисквани на европейския пазар на труда. С това българските специалисти ще могат спокойно да работят на същите позиции в европейската икономика.

 

До 2013 година в двадесет икономически браншове ще бъдат въведени компетентностни стандарти за над 400 длъжности.

 

В ход е проектирането на онлайн базирана информационна система включваща секторни модели и каталози с компетенции, длъжностни профили, електронна платформа за е-обучение и оценяване, платформа за анализи на пазара на труда и ресурсен каталог за развитие.