Общата стойност на европейските средства, разплатени през 2010 година от Националния фонд към Министерството на финансите по седемте оперативни програми, предприсъединителните фондове, Инструмента Шенген и Европейското икономическо пространство, възлизат на около 2.2 млрд. лева (1.125 млрд. евро) към 31 декември – съобщи в петък финансовото министерство.

От тях по предприсъединителните фондове, Инструмента Шенген и ЕИП са разплатени 1.025 млрд. лева, а 1.175 млрд. лева са разплатени от Структурните фондове. Само през декември 2010 година са разплатени около 20 на сто от всички средства.

Дирекция „Национален фонд” в МФ е Сертифициращ орган и Орган, отговорен за получаване на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС през програмния период 2007-2013 година, уточняват от МФ.

През 2010 г. беше увеличен размерът на авансовите плащания към публични бенефициенти до 35% от стойността на проектите. В резултат на това е постигнато значително увеличение на общия размер на плащанията към бенефициентите по оперативни програми, трикратно по сравнение с 2009 г.

Съществен напредък е отчетен във финансовото изпълнение при проектите по Кохезионния фонд ИСПА като само за месец декември 2010 г. са разплатени 102 млн. евро. В рамките на десетгодишния период на изпълнение на предприсъединителната програма, една трета от плащанията са извършени само през последната година. Общият размер на платените разходи до края на 2010 г. възлиза на над 70% от общо договорените средства по ИСПА, посочва още ведомството на министър Симеон Дянков.

За сравнение, българската вноска в бюджета на ЕС през 2010 г. беше 779 млн. лева, или близо 400 млн. евро - показват данните от Консолидираната фискална програма. Тоест за миналата година сме получили от Европа нетно 725 млн. евро.

Справка в информационния портал за структурните фондове на ЕС показва, че към 30 септември 2010 г. /последния месец, за който е публикуван отчетът за изпълнение на оперативните програми/ от бюджет 8.019 млрд. евро /6.673 млрд. евро са финансиране от ЕС, останалото е национално съфинансиране/, разплатени са реално 8.12%, или 642 млн. евро от ЕС.

От МФ обаче посочват, че само през декември са разплатени 20% от всички европейски средства в рамките на годината, тоест процентът на усвоените средства за 2010 г. ще се окаже доста по-голям. Специално през месец декември, по проекти по ОП Административен капацитет са разплатени 28% от средствата, като вече са платени 30% от бюджета на програмата. През 2010 г. достъпът до финансов ресурс на бенефициенти по програмите, по които се осъществяват инфраструктурни проекти /Околна среда, Регионално развитие, Транспорт/, значително е подобрен.