Wall Street стартира с ръстове над процент, въпреки спадът от 6.3% на БВП за Q4. В Европа индексите се движат разнопосочно. Петролът отново падна под 54 долара за барел. На валутните пазари търговията е спокойна, след изказването на министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър по китайското предложение за въвеждането на нова световна валута, което предизвика "буря в чаша вода" за около половин час вчера.

17:50 ч. българско време

Индексите на Wall Street остават в зелено. Технологичният NASDAQ е нагоре с точно 2% до 1 559 пункта. DOW JONES и S&P 500 добавят съответно 0.56% до 7 793 пункта и 0.79% до 820 пункта.

Разнопосочно се движат индексите в Европа. Френският измерител САС 40 е с 0.43% под стартовата си стойност за деня до ниво от 2 880 пункта. FTSE 100 и DAX INDEX регистрират повишения. Лондонският измерител е нагоре с 0.48% до 3 919 пункта, а във Франкфурт повишението е 0.73% до 4 254 пункта.

Петролът падна под $ 54 за барел. Лекият американски петрол се търгува за $ 53.70, а сортът брент в Лондон е на ниво от $ 51.99.

 

15:45 ч. българско време

Въпреки негативните новини за БВп и безработицата в САЩ, индексите на Wall Street стартираха с ръстове над процент. Подкрепа дадоха резултатите за печалба на Best Buy Co., които са по-високи от очакваните.

DOW JONES e нагоре с 1.28% до 7 848 пункта

NADSAQ добавя 1.90% до 1 558 пункта

S&P 500 се покачи с 1.39% до 825 пункта

Европейските борсови измерители се движат със незначителни изменения от първоначалната им стойност за деня. FTSE 100 в Лондон е единствен под чертата - спад от 0.05% до 3 898 пункта. САС 40 във Франция добавя 0.12% 4 228 пункта. DAX INDEX във Франкфурт е нагоре с 0.10% до ниво от 2 896 пункта.

Суровият нефт продължава да поскъпва, след като инвеститорите са оптимисти, че търсенето на петрол и петролни продукти ще започне да расте. На електронната борса в Ню Йорк фючърсите за доставка през май на лекият американски петрол достигнаха $ 54.35 за барел, което е ръст от 3% до момента. Сортът брент в Лондон е на ниво от $ 52.61 за барел.

След вчерашните резки движения американският долар на валутните пазари, днес търговията е спокойна. Зелените пари са почти без промяна от началото на лондонската сесия спрямо общата европейска валута. Двойката се котира при ниво от $ 1.3554 за € 1, което е поскъпване на щатската валута с едва 20 пипса.

 

11.00 ч. българско време

В началото на европейската сесия цената на петрола остава стабилна малко над $ 53 за барел. Вчера черното злато тръгна нагоре заради повишението на капиталовите пазари в Съединените щати дошъл от неочаквания ръст на поръчките на стоки с дълготрайна употреба. Това даде повод на инвеститорите да смятат, че има признаци на стабилизиране на глобалната икономика, което пък ще предизвика засилено търсене на петрол и горива.

Вчера бяха оповестени и редовните данни за запасите от суров нефт и горива в САЩ. Според данните на енергийното министерство запасите в Америка от петрол в края на миналата седмица са скочили с 3.3 млн. барела до общо 356.6 млн. барела. Прогнозите бяха за ръст от 1.1 млн. барела. Повишението което се отчита е 22-ро за последните 26 седмици.

Понижение обаче бе регистрирано при запасите от бензини, които се понижават с 1.14 млн. барела до 214.6 млн. барела и при останалите дестилирани горива с 1.58 млн. барела до 143.9 млн. барела.

Потреблението на горива през последната седмица е било с 2.2% по-високо от предходния период, но за последните четири седмици на годишна база все още има спад с 3.2%.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 53.35 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 51.85 за барел.

На валутните пазари Министърът на финансите на Съединените щати с изказването си за предложението на Китай за въвеждането на нова световна валута, за минути тласна рязко движението на долара в двете посоки. Тимъти Гайтнър сподели, че без да се е запознал с конкретното предложение, смята, че то е за план за засилване на употребата на валутата на МВФ - специалните права на тираж, към което САЩ са напълно отворени. Така само за 10 мин. щатската валута загуби към еврото около 1.3%, но минути по-късно трендът се обърна след добавката на Гайтнър, че щатският долар още дълго време ще продължи да бъде господстваща резервна валута.

В азиатската сесия обаче търговията бе доста по-спокойна, като основната двойка EUR/USD се котираше в рамките на 1.3620/1.3537. Днес търговията се води при ниво 1.3575.

Европейските капиталови пазари отвориха с разнопосочна търговия, като движенията на водещите пазари са в тесни граници. Превес на оптимизма все пак има в Германия и Великобритания. Във Франция борсите са разделени между ръстове и повишения, а в червено са оцветени в Испания, Швейцария, Ирландия, Холандия, Люксембург, Финландия, Швеция и Норвегия. Ръстовете са за Австрия, Дания и Италия.

 

9.30 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола леко се повишава заради ръста на капиталовите пазари, където надеждата, че глобалната икономика се стабилизира се върна в инвеститорите. Ръстът на фондовите борси дойде, след като противно на прогнозите Министерството на търговията в Съединените щати отчете ръст на поръчките на стоки с дълготрайна употреба с 3.4% през февруари. Силните резултати се дължат на нарастването на поръчките за военни самолети и части, като търсенето на машини, компютри и промишлени метални продукти също се е засилило.

От друга страна обаче бе отчетен ръст на запасите от суров петрол в САЩ с 3.3 млн. барела при прогнози за увеличение с 1.1 млн. барела в края на миналата седмица, съобщи енергийното министерство снощи. Понижение се отчита при запасите от бензини – с 1.14 млн. барела до 214.6 млн. барела. Спад има и при запасите от останалите дестилирани горива с 1.58 млн. барела.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 53.38 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 51.70 за барел.

Министърът на финансите на Съединените щати Тимъти Гайтър и по-скоро неговите изказвания за предложението на Китай за нова световна валута за минути тласнаха снощи движението на долара в двете посоки. Гайтнър каза, че докато не се запознае с китайското предложение, той разбира, че опцията е за засилване на употребата на валутата на МВФ- специалните права на тираж, към което САЩ са напълно отворени. Изказването натисна мигновенно долара, но минути по-късно трендът се обърна след добавката на Тимъти Гайтнър, че щатският долар още дълго време ще продължи да бъде господстваща резервна валута.

В азиатската сесия търговията бе доста по-спокойна, като основната двойка EUR/USD се котираше в рамките на 1.3620/1.3537.

На капиталовите пазари в Азия, след ръстовете на Уолстрийт, настроенията на играчите остават оптимистични. В Япония NIKKEI 225 се повиши с 1.84% до 8 636 пункта. В Хонг Конг ръстът на финансовите книжа след позитивните данни от САЩ за стоките с дълготрайна употреба изстреляха HANG SENG INDEX с ръст от 3.07% до 14 040 пункта. Аналогични ръстове записват и в Китай, където CSI 300 INDEX напредна с 3.27% до 2 479 пункта.