Търговската сесия в САЩ започна със спад – за втори ден тази седмица, на фона на благоприятните икономически новини и рекордното поскъпване на петрола. Причината е, че инвеститорите изчакват да бъдат публикувани данните за продажбите на жилища в САЩ.

През първото тримесечие на годината производителността на труда в САЩ е отчела малко по-високо от очакваното темпо на растеж. Министерството на труда на САЩ съобщи днес, че производителността се е повишила е 2.2% на годишна основа през първото тримесечие, което е малко над очаквания растеж от 1.5%.

Като признак на отслабване на инфлацията, показателят за увеличаване на разходите за труд обаче се е забавил леко, достигайки равнище от 2.2% - спад спрямо растеж с 2.8% през последните три месеца на миналата година

Широкият S&P 500 INDEX губи 0.21% до 1 415 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS пада с 0.17% до 12 998 пункта. Единствено високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE INDEX отчита минимално покачване от 0.05% до 2 484 пункта.

С оптимизъм започна сесията в Канада, Мексико и Аржентина.

В Европа малко преди края на работния ден индексите са оцветени в зелено.

DAX INDEX във Франкфурт се повишава с 1.05% до 7 090 пункта, а френският CAC 40 INDEX скача с 0.85% до 5 083 пункта. FTSE 100 в Лондон прибавя 0.75% до 6 262 пункта.

Днес стана ясно, че продажбите на дребно в Еврозоната са се понижили с 1.6% през март. Анализаторите очакваха едва 0.7% понижение, което е следствие от свръх високите цени на горивата и храните.

На месечна база продажбите са паднали с 0.4%, докато икономистите очакваха те да се ограничат до 0.2% спад.

До този момент ЕЦБ отказваше да намали лихвеното ниво, тъй като се опасяваше от разрастване на инфлацията. Утре е поредното заседание за определяне на лихвената ставка на Европейската централна банка, на което не се очаква да има промяна.

"Общата картина се влошава през последните месеци, а ЕЦБ не направи нищо, за да предотврати икономическото забавяне", коментира икономист пред Bloomberg.

* Информацията е актуална към 17.15 часа българско време