17.15 ч. българско време

ЕЦБ остави непроменена лихвата в еврозоната, а Банк ъф Ингланд очаквано я понижи с 0.5%. Доларът започна да поскъпва към еврото, а капиталовите пазари отново са под натиск заради разочароващите данни за безработицата в САЩ. Петролът също може да тръгне надолу заради задълбочаващата се световна рецесия.

 

На капиталовите пазари основните индекси в Съединените щати и Европа се движат със загуба от над 1%.

На Wall Street в първите минути измерителите поеха надолу, след като бяха публикувани данните за безработицата в Америка. Според официалните отчети, броят на новите молби за помощи при безработица е достигнал 26-годишен максимум. Министерството на труда съобщи, че през миналата седмица броят на съкратените работници, кандидатстващи за помощи при безработица се е увеличил до 626 000 души спрямо 591 000 молби седмица по-рано. Броят на безработните, които получават помощи пък достигна 4.8 млн. души, което е най-високата стойност от 1967 г. откокато започва да се отчита и показателят.

Индустриалният индекс DOW JONES пада с 1.14% до 7 865 пункта, широкият S&P 500 изтрива 1.21% до 822 пункта, а високотехнологичният NASDAQ е надолу с 1.03% до 1 499 пункта.

Не по-различна е картината и в Европа. FTSE 100 в Лондон губи 1.28% до 4 174 пункта, в Париж САС 40 се понижава с 1.64% до 3 018 пункта и във Франкфурт DAX INDEX пада с 1.52% до 4 421 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола почти не се промени, като остана около $ 40 за барел. Все още обаче борсите не са отчели поредните негативни данни от Съединените щати, като е напълно възможно още днес суровият нефт да падне под сегашното равнище.

Тази вечер лекият американски петрол се котира за $ 40.15 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 43.60 за барел.

На валутните пазари еврото след като временно се установи към долара около ниво 1.2870, следобед бързо се понижи до 1.2770.

Причина за спада на единната европейска валута стана изказването на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, в което той намекна, че лихвени нива близко до нулата не са приоритет за момента. На днешното заседание финансовата институция остави без промяна водещата лихва в еврозоната, но Трише не изключи все пак банката да понижи лихвите през март с половин процент до 1.5 на сто.

Малко преди това Банк ъф Ингланд, централната банка на Великобритания очаквано понижи основната лихва в Обединеното кралство с половин процент до 1 на сто.

 

11.15 ч. българско време

Пазарите очакват заседанията на двете водещи европейски банки, на Европейската централна банка и на Банк ъф Ингланд. Корекция на лихвите е почти сигурна във Великобритания, а ЕЦБ най-вероятно ще предприеме действия през март. На валутните пазари доларът печели позиции, а петролът слабо се понижава.

На валутните пазари еврото е близо до двумесечно дъно към долара, заради опасенията, че задълбочаващия се икономически спад в Източна Европа ще ускори рецесията в еврозоната. След влизането на европейските борси водещата двойка EUR/USD се търгува при $ 1.2850 за € 1.

Сред валутите под натиск са тези на Украйна, Беларус и Казахстан. Предвид нарастващата загриженост за нестабилност в нововъзникващите пазари като Казахстан и Русия са и тези разпродажби на евро, коментират анализатори. Чешката крона също се обезценява спрямо долара заради нарастващия търговски дефицит, който достигна 9.2 млрд. крони през декември.

"Пазарите се опасяват, че положението в Източна Европа ще се влоши още и тенденцията е за продажба на евро", казва пред Bloomberg Цутому Сома от Okasan Securities.

Допълнителен натиск върху единната европейска валута действат и очакванията, че Европейската централна банка може да даде сигнали за планиране на намаляване на лихвите през годината. На днешното заседание на ЕЦБ корекции на лихвените нива няма да има, след като председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише потвърди миналата седмица, че следващата важна среща за банката ще бъде през март. Проклятието на Жан-Клод Трише отпреди година може сега да се окаже благословия. Негъвкавият пазар на труда и липсата на конкуренция, които преди помагаха на инфлацията в еврозоната да расте сега представляват бариера срещу дефлацията, защото ограничават спада на цените.

Британската лира също губи позиции към долара, като падна до $ 1.4470 преди днешното заседание на Банк ъф Ингланд, на което се банката вероятно ще понижи основната лихва с половин процент до едва 1 на сто. Допълнително финансистите очакват и правителствен доклад, който ще покаже спад на производството за десети месец, най-дълъг период на спад от 1981 г.

Прогнози на дилъри сочат отслабване на лирата до $ 1.38 и достигане на паритет към еврото до края на юни.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава, след като официалните данни за петролните запаси в Америка показаха увеличаване на запасите от петрол и горива над прогнозираното.

Според енергийното ведомство на САЩ запасите в края на миналата седмица са се увеличи със 7.2 млн. барела до 346.1 млн. барела при прогнози за повишение с 3 млн. барела. Слабо повишение се отчита и при запасите от бензини, които скачат с 362 000 барела до общо 220.2 млн. барела при прогноза за увеличение от 800 000 барела.

Същевременно потреблението на горива в Съединените щати през последните четири седмици е паднало спрямо същия период на миналата година с 2.8% до 19.5 млн. барела дневно.

По обед на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 40.20 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 43.80 за барел.

В Европа капиталовите пазари започват с понижение на водещите измерители с над 1 на сто. Песимизмът на иневститорите се засили след данните за загубите на Deutsche Bank в размер на 4.8 млрд. евро през четвъртото тримесечие. Във Великобритания FTSE 100 пада с 0.60% до 4 203 пункта, в Париж САС 40 е надолу с 1.28% до 3 029 пункта, а DAX INDEX във Франкфурт изтрива 1.28% до 4 443 пункта.