На стоковите пазари цената на петрола тръгна да пада, след като на вчерашната среща ОПЕК реши да запази дневното производство без промяна, поне докато страните членки не изпълнят напълно вече приетите редукции от миналата година. На валутните пазари доларът леко отстъпва на еврото, а на капиталовите борси индексите тръгнаха нагоре.


17.10 ч. българско време

Цената на петрола днес отчете понижение с близо 6 на сто, след като Организацията на страните производителки на петрол реши на вчерашната си среща да се въздържи от ново намаляване на добива. Евентуална 4-та поред редукция от септември насам би повишила цените и допълнително би влошила икономическата ситуация в световен мащаб.

Евентуално намаляване може да се очаква на следващата среща на картела през месец май. Засега действията на ОПЕК са насочени към изпълнение на досегашните намаления, последното от които беше през декември.

Анализатори коментират, че решението практически е отрязало всякаква възможност цената на черното злато да отиде над $ 50, като се очаква в краткосрочен план ценовият диапазон да бъде между $ 40-48 за барел.

Цена на петрола около $ 40 за барел е твърде ниска. Цена между $ 60-75 е идеална, за да се позволи продукция с повишени разходи, съобщи саудитският министър на петрола Али Ал-Найми.

След влизането на американските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 44.40 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент е на ниво $ 43.08 за барел.

На валутните пазари еврото успя да се утвърди на ниво 1.30 към щатския долар след ръста на капиталовите пазари в европейската сесия. Това развитие на валутната търговията е посочено и в редовния анализ изготвен специално за DarikFinance.bg.

Повишението на фондовите борси пък дойде, след като на срещата на Г-20 министрите на финансите и управителите на централните банки на Г-20 постигнаха съгласие за почти двойно увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд. Допълнителен стимул за фондовия пазар дойде и от изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, според което американската рецесия вероятно ще приключи тази година.

Днес рязко повишиха цената си книжата на третата по големина английска банка Barclays заради информацията, че институцията се развива добре. В САЩ също напредват банковите книжа, като повишение се отчита при Citigroup, Bank of America и при JPMorgan Chase.

На Уолстрийт почти всички индекси са в зелено, като широкият S&P 500 се повишава с 1.24% до 765 пункта, а индустриалният DOW JONES е нагоре с 1.17% до 7 308 пункта. Високотехнологичният NASDAQ обаче губи позиции с 0.57% до 1 423 пункта.

В Европа сесиите са с още по-изразителен ръст с изключение на пазарите в Люксембург, Чехия, Сърбия, Македония, Прибалтийските републики и най-вече България. Българският пазар обаче отчита най-големи загуби, защото останалите оцветени в червено изтриват значително по-малки стойности.

В Лондон FTSE 100 добавя 1.75% до 3 819 пункта, във Франкфурт DAX INDEX е нагоре с 1.30% до 4 004 пункта и в Париж САС 40 скача с 2.46% до 2 772 пункта.

 

15.40 ч. българско време

Първата за тази седмица сесия на Wall Street започна с ръст.

Широкият S&P 500 се повишава с 0.93% до 763 пункта. Индустриалният DOW JONES прибавя 0.92% до 7 290 пункта. Ръстът при високотехнологичният NASDAQ е с 0.55% до 1 439 пункта.

Инвеститорите се обнадеждиха от думите на председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, че американската рецесия вероятно ще приключи тази година, а следващата година ще започне възстановяването.

10.45 ч. българско време

На стоковите борси суровият нефт отчете спад рано днес с близо 5%, като понижението се задържа в началото на европейската сесия. На дългоочакваната среща на Организацията на страните износителки на петрол, страните-членки се отказаха от допълнително намаляване на добива. Картелът взе решението заради опасенията, че допълнително повишаване на цените в сегашния момент ще задълбочи световната рецесия. В началото на месец март почти всички наблюдаващи залагаха, че ще има намаление между 1.1.5 млн. барела, но както става обикновено, заради различните интереси на страните от ОПЕК, с наближаване на датата на срещата, стана ясно, че до намаляване на добива вероятно няма да се стигне.

Евентуално намаляване може да има едва на следващата среща през май, докато досегашните намаления не бъдат изпълнени стриктно от членовете на организацията. По различни оценки става въпрос за "излишни" 800 000 барела. От септември, откогато цените на суровия петрол поеха рязко надолу и паднаха последнователно под $ 100 и след това под $ 50 за барел, ОПЕК сви дневния добив с цели 4.2 млн. барела.

Експерти споделят, че решението е добро и пазарът е спокоен. Днес на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за $ 44.15 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 42.60 за барел.

На валутните пазари седмицата започна относително спокойно, след срещата през уикенда на Г-20, от която се очакваше да излязат някакви реални решения за световните икономически проблеми. При липсата на конкретни новини търговията на се развива без големи корекции.

EUR/USD отвори в Азия при 1.2890, след което се понижи до 1.2833, за да се върне отново над ниво 1.29.

Към 10.30 ч. българско време щатската валута се котира към единната европейска при $ 1.2965 за € 1.

Европейските капиталови пазари отвориха с ръстове в понеделник, като оптимизмът на инвеститорите дойде, след като на срещата на Г-20 групата се обяви за защита на финансовите институции, за стабилизиране на финансовата система и съживяване на кредитирането. В декларацията от събота бе записано още, че за целта е необходимо да се поддържа ликвидността и банките да разполагат с достатъчно капитали.

Допълнително ръстът идва и след изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че американската рецесия вероятно ще приключи тази година, а през следващата ще започне възстановяването.

Така напълно логично днес ръст отчитат книжата финансовите компании, сред които Вarclays, Deutsche Bank и Prudential.

При водещите индекси движението е нагоре. В Лондон FTSE 100 се повишава с 0.90% до 3 787 пункта, във Франкфурт DAX INDEX е нагоре с 1.64% до 4 019 пункта, а в Париж САС 40 скача 2.14% до 2 763 пункта.

 

8.00 ч. българско време

Азиатските капиталови пазари започнаха седмицата с ръст, водени от финансовите и автомобилните компании. Рамо на индексите даде и решението на ОПЕК да не намалява добива на петрол.

С 2.09% се повиши стойността на NIKKEI 225 до 7 7270 пункта. В Хонг Конг водещият индекс HANG SENG е нагоре с 0.96% до 12 646 пункта. CSI 300 в Китай също отчита ръст от 0.31% до 2 212 пункта.

Суровият нефт отчете спад, след като Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ взе решение настоящите нива на добива на петрол да останат непроменени до месец май. Лекият американски петрол поевтиня до $ 44.48 за барел, което е спад с 1.77 долара. Сортът брент се търгува на ниво от $ 43.25 за барел.

На валутните пазари седмицата започна отново под знака на общата европейска валута. Двойката EUR/USD е на ниво от $ 1.2910 за € 1.