Опасения за ръста на корпоративните печалби и изхода от днешната среща на финансовите министри на Г-20 в Южна Корея оказаха натиск на основните индекси на Wall street, но въпреки това за трета пореден период те приключват седмицата с положителен баланс.

Индустриалният Dow Jones затвори снощи с понижение от 0.13% до 11132 пункта, но като цяло през седмицата се повиши с 0.6%. Технологичинят Nasdaq прибави вчера 0.8% до 2476 пункта и 0.4 на седмична база. Широкообхватният S&P 500 също приключи на зелено и набра 0.24% до 1183 и 0.6% на седмична база.

Положителният ход на Nasdaq вчера беше обусловен от новината, че Hewlett-Packard пусна на пазара поредния тъчскрийн таблет като конкурент на популярния iPad на Apple, както и от добрите данни за Amazon.com /+2.52/ и Compuware /+12.47/. S&P 500 печели от добрите резултати за първите 9 месеца на годината, докладвани от много компании, включени в индекса. Енергийният сектор прие с радост добрите резултати на Schlumberger, чиито акции се качиха с 5.4% при обявени печалби за Q3 два пъти повече от предходния период. Надолу поеха ютилити компании като Exelon Corp /-3.5%/.

Лекият ход надолу в петък Dow Jones беше предизвикан от спада на акциите на American Express /-3.08/ и Verizon Communications /-1.32/. И двете докладваха по-добри от очакваните печалби, но и недостатъчно търсене на предлаганите от тях услуги.

Колебанията обаче идваха от търканията между финансовите министри на срещата в Южна Корея. Пазарите очакваха ясен сигнал оттам преди срещата на върха на Г-20 следващия месец. До затварянето на борсите снощи не беше ясно дали на срещата ще се роди ясно послание.