Всички управлявани от БСП общини ще осигурят поне 50% от издръжката за детските градини и ясли от бюджетите си. Това е едно от решенията, които взеха соцръководството и 170 представители на левицата в местната власт по време на семинар в Боровец.

Освен обещанието за по-евтини забавачки червените ще помагат да бедни и болни хора в своите общини.

"В тях ще бъде създаден фонд за подкрепа лечението на граждани в социално затруднение", обясни Донка Михайлова, член на Изпълнителното бюро на БСП и кмет на град Троян, цитирана от БНР. По време на семинара лидерът на БСП Михаил Миков подчерта, че държавата все повече прехвърля отговорности на общините.

Той се обърна към червените кметове, като заяви, че тяхната роля е изключително важна за реализирането на левите стандарти. Според него към момента 60-70% от общинските съветници на АБВ играят с десницата.

"Зее някакъв процес в Столичния общински съвет. БСП там има група, АБВ няма. Ще видим АБВ как ще участва в общинските съвети. И каква политика ще отстоява", каза Миков. Той допълни, че боричкания в РБ не могат да решат социалната икономическа безпътица, включително след приемането на бюджета.

"Политическите игрички са буря в чаша вода, но не променят лошите тенденции, които се случват в социално-икономическата сфера. Няма да влизам в словесно състезание и закачки, когато виждате, че увеличението на заплатите няма да може да бъде реализирано. Това са сериозните въпроси", коментира Миков.