Изминалата работна седмица е четвъртата поред, в която акциите в САЩ поскъпват. Според коментаторите на Bloomberg това се дължи на отшумяващото притеснение, че темпът на икономическото възстановяване се забавя. Има белези за по-силно търсене на капиталови, технологични и потребителски стоки в най-голямата световна икономика.

Индексът Dow Jones отбеляза ръст от 1.86% до 10 860 пункта. Широкият S&P500 се повиши с 2.12% до 1148 пункта, а технологичният NASDAQ добави 2.33% до 2381 пункта. Индексът Rusell, измерващ само малките компании, се покачи с 3%.

В технологичната сфера водещите компании се представиха впечатляващо. Акциите на Google се повишиха с 7.6% до петмесечен връх. Акциите на Apple рекордно поскъпнаха, тъй като продажбите на новия таблет iPad надминават очакванията. Рекорд постави и цената на интернет магазина Amazon.com.

В губеща позиция бяха банковите акции, които се понижиха с 0.7% средно за отрасъла.

Коментаторите отчитат, че докато в миналото основните разходи на домакинствата са представлявали автомобили и жилища, сега изглежда се наблюдава смяна на приоритетите към дигиталните медии и технологичният сектор се носи по тази вълна.

Дотук през септември индексът на 500-те водещи американски компании на Standard and Poor's се покачва с 9.5%, което категорично опровергава историческото правило, че през септември акциите поевтиняват.

Конкретните данни, които доведоха до вчерашния ажиотаж, бяха рязко покачване на поръчките за трайни стоки /без транспортна екипировка/. През селдващата седмица пазарът ще следи статистиката за потребителското доверие и за бизнес активността.

През изминалата борсова седмица станахме свидетели и на разместване в класацията на най-големите. С ръста на борсовата си оценка, Apple измести китайската нефтена компания PetroChina от второто място по пазарна стойност и сега с капитализация от 267 милиарда долара Apple отстъпва само на Рокфелеровия наследник Exxon Mobil.