Повторение на оризовата криза от 2008 година се задава, заради силното поскъпване на основни хранителни продукти, предупреждават специалисти. Това ще се случи заради опита да се компенсират скъпите продукти с по-евтиния от тях ориз, особено в развиващите се страни, където населението е най-потърпевшо от инфлацията при храните.

Според наблюдаващи пазара в глобален мащаб точно при тази стока балансът в търговията е изключителен деликатен в момента. През последните месеци тук нямаше силни поскъпвания и цената остана относително стабилна.

В същото време цената на пшеницата скочи със 121% за последните 8 месеца, царевицата се измени с 82%, а захарта скочи с 80%. Основните причини, които се цитират за тези ръстове, са неблагоприятните метеорологични условия в глобален мащаб, които влияят зле на реколтата.

Тези климатични особености обаче важат с абсолютно същата сила и за оризовите насаждения, но цените тук са се променили с едва 17%. Специалистите обръщат внимание на това, че реколтата от ориз през 2010 бе изобилна и висококачествена.

Много е възможно обаче на пазара да се появи паническо изкупуване на ориза, което да доведе и до неговото рязко поскъпване, както преди три години. От декември 2007 година, когато цената на стоката бе $ 362 за тон, последва утрояване до $ 1 000 през април 2008 година. Последва рязко спадане до 30-годишен минимум. Цялата тази динамика анализатори обясниха с панически покупки.

Високите цени на храните карат страните като Бангладеш, Индонезия и Мианмар, в които оризът е традиционна част от ежедневното меню, да увеличават запасите си от ориз или да налагат бариери пред износа. По данни на изследователския институт The International Rice Research Institute през 2010 година в световен мащаб запасите от ориз са се увеличили с 20 млн. тона в сравнение с нивата им от 2008 година.

Наред с този факт, друга опасност, която може да изстреля цената на ориза нагоре, е сушата в Северен Китай. The Economic Times