Четвъртата по големина търговска верига бави плащанията към българските доставчици и е натрупала към тях големи задължения.

Лукан Луканов от Произведено в България подчерта, че от много време насам Карфур бави плащанията към български доставчици и така са натрупани много сериозни задължения от поне 20 млн. лв.

„Към доставчиците от Произведено в България това продължава повече от две години, плащанията се бавят с 2 дори до 6 месеца“, коментира Луканов, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза,че Карфур в България не е оригиналният Карфур във Франция, а франчайз на Маринопулос. Този договор за франчайз изтича в средата на юни.

„С това се появява опасност задълженията да останат неплатени на българските доставчици, ефектът – вероятно освободени хора, вероятно някои фалирали предприятия“, заяви Лукан Луканов и посочи, че ситуацията е „изключително опасна“.

От съюза Произведено в България отново посочиха необходимостта от промени в Закона за защита на конкуренцията, отнасящи се за нелоялните търговски практики.

Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че правилата, които се прилагат в страните, от които са дошли търговските вериги в България, трябва да се прилагат и тук.

Изпълнителният директор на Произведено в България, Пламен Грозданов, коментира пред БНР, че се задава ново КТБ, този път в търговията.

„Картината настина е ужасяваща. Затова искаме да обърнем внимание на нашата общественост, на медиите, на правителството. Ние сме говорили с правителството и доколкото разбирам, и те имат проблеми, защото те не се издължават и към държавата. Имаме извадка за наши членове, които работят с тези вериги. Само за 6 доставчици за определена дата бяха около 1.5 милиона лева, от които 500 000 просрочени. Много от нашите доставчици са завели изпълнителни дела“, посочи Грозданов.