Процесът на оценка на активите на банките от страна на регулаторите беше извършен в САЩ и във всички развити икономически държави в Европа, беше направено, защото стана ясно, че, от една страна, именно традиционните одити, така и надзорните функции на съответните централни банки не са достатъчни, за да може добре да се оцени състоянието на активите. Това ще се случи и в България, коментира пред БНР бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Според него би било добре да бъде сменен управителят на банковия надзор, тъй като той ще има важна роля в процеса.

"Струва ми се, че процесът за избор на компания, в момента, в който бъде направен качествено, т.е. списъкът с компании, които могат да направят оценката, е ясен, ако бъде избирано между тях, заданието, което им се даде е качествено и хората, които избират тази компания, са на ниво, мисля, че ще могат да се справят с тази задача. Не знам дали българската политическа класа ще успее да избере подходящ подуправител на надзора".

Заимов счита, че влизането на България е Европейския банков надзор и в еврозоната е неизбежно.

"Ние неминуемо ще бъдем част от него, но въпросът е кога това ще стане, така както неминуемо левът ще бъде заменен с евро. Според мен причината тези неща да не се случват по-бързо, е, че в европейските институции и европейската политическа класа нямат доверие на днешната власт в България".