Бъдещето на пунктовете за вторични суровини ще бъде решено с промените в Закона за управление на отпадъците, които в момента се обсъждат, съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева на кръгла маса по темата. Тя обясни, че ще се даде възможност на общините да осигурят места, където хората да извозват безопасни излишни за тях вещи, но без да им се плаща.

Площадките за черни и цветни метали ще бъдат премахнати от жилищните райони и ще се изнесат в промишлените, обясниха експертите. Манева припомни, че до 2020 година количеството битови отпадъци трябва да се намали с 50 процента за сметка на рециклируемите. По думите на зам.-министъра на общините ще бъдат поставени цели по години в тази насока, но едва през 2013 гадина.

През февруари 2011-а, а не както се очакваше през ноември тази година, България ще има отговор за възстановяване на правото за търговия с квоти парникови газове, каза още Евдокия Манева и обясни, че експертите в екоминистерството работят усилено по всички забележки, които ни отправи Европейската комисия.

Относно разлива в Унгария, Манева каза, че чак след шест дни ще се знае дали има опасност за България и то след като той премине през огромното водохранилище в Сърбия. Все още няма потвърждение дали замърсяването е влязло в Дунав, каза още тя.