Светослав Симеонов ще бъде вероятният заместник на шефа на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. 

Симеонов към момента е зам.-директор в разплащателната агенция, а основната причина за неговото евентуално назначаване е фактът, че само той, освен излязлата в майчинство Илиева, има акредитиран подпис в Брюксел. Калина Илиева излезе в майчинство, без да определи свой заместник. 

Земеделският министър Найденов откри среща с експерти в горския сектор за дебат по новия Закон за горите. 

По всяка вероятност Светослав Симеонов ще бъде новият шеф на Държавен фонд „Земеделие”, но неговото назначаване трябва по закон да стане със заповед на настоящия директор Калина Илиева. Тя е все още в болница, уточни земеделският министър Мирослав Найденов. Определено не ми стана приятно, че научавам последен от национален ефир какво предстои на човек, назначен на такава длъжност. Желая здраве на нея и на детето й, допълни Найденов.

Министърът коментира и най-важните промени в Закона за горите, който беше внесен на едно от последните заседания на Министерския съвет. Съществена промяна е, че се разделят контролната от стопанската дейност. Ще бъде създаден държавен инспекторат и шест предприятия, които ще управляват горския ресурс у нас. С промените категорично се забраняват и заменките на гори, включени в Натура 2000, националните паркове и защитените територии, както и по Черноморието. Смяната на предназначението на такива имоти ще се налага само при изграждането на международни, национални и общински инфраструктурни проекти.

Най-големият бич за горите не са заменките, а незаконната сеч. Близо 1 млн. куб. м горски материал се добива незаконно годишно, а това, обърнато в пари, са десетки милиони левове, обясни Мирослав Найденов. За да се спре изсичането на гори, ще се засилят функциите на горската стража, която ще може да задържа нарушителите и да иззема незаконния материал.