Енергийното министерство замразява продажбата на дела на държавата в размер на 33% в Е.ON през фондовата борса до установяване на състоянието на електроразпределителното дружество. Това съобщи Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма в отговор на въпрос на русенския депутат от АТАКА Любомир Владимиров.

Тази информация министърът обяви още преди седмица.

Трайков напомни още, че ДКЕВР ще извърши пълна проверка на Е.ON, която доставя ток в цяла Северна България, където се намира и Русе. Ако бъдат открити нарушения, няма да бъде снета отговорността от виновните за това лица.

Според Любомир Владимиров целта на тази приватизация е да се придобие представа какъв е интересът от страна на инвеститорите, а също така и какви суми ще влязат в хазната, ако бъдат продадени и акциите в ЧЕЗ и ЕВН. Той припомни, че правителството на НДСВ е подписало такива договори за продажбата на електроразпределителните дружества, че е лишило сегашния собственик - държавата, и бъдещите купувачи на нейния дял от възможността да вземат решения и да получават дивиденти.

В момента тече процедура по избор на консултант на държавата при пускането през фондовата борса на 33% от Е.ON., което ще стартира до 5 месеца. Преди това ведомството ще апортира дяловете си в Държавната консолидационна компания. Книжата ще бъдат разделени на пакети по 1 акция и така ще се продават. Посредникът ще предложи цена на една книга и ще извади акциите на Българската фондова борса за търгуване. Листването на дяловете на държавата ще стане служебно.