Над 20 млрд. долара може да получи до 2013 г. Арабската пролет в Тунис и Египет – държавите в региона, които избраха пътя на демокрацията. Тази сума ще бъде предоставена от различни банки за развитие, включително от ЕБВР. Това е записано в изтекло в медиите комюнике от решение на Г8, осемте водещи страни в света, което ще бъде официално оповестено вероятно утре. Но то не е изненадващо.

 

До 31 юли гуверньорите на Европейската банка за възстановяване и развитие имат време да разгледат молбата на Египет за включване в инвестиционния периметър на банката, посочи пред DarikFinance.bg още преди седмица Стефка Славова, българският директор в банката за развитие. Това може да стане чрез промяна в чл. 1 от устава на ЕБВР, уточни тя.

 

Има различни варианти за географско разширяване на дейността – например освен в Египет, който е кандидат за това вече от две години, ЕБВР ще разгледа и възможността да се насочи и към Мароко, откъдето вече има официално предложение. Териториалният обхват на инвестициите като цяло остава отворен въпрос – дали да има разширение изобщо, дали то да се ограничи до Средиземноморския регион, или дейността на ЕБВР да се прехвърли и към Близкия Изток, както настоява американският президент Барак Обама – уточни тогава Славова.

 

Засега обаче преобладава мнението, че географският обхват на ЕБВР не трябва да се разширява безкрайно, например към страни като Ирак и Иран, а да се концентрира около Средиземно море – „нова държава за операции освен Египет и Мароко евентуално може да бъде и Тунис, която страна не е сред 61-те акционери на банката, но би могла и да стане“ - каза тя, както и стана.

Другите вероятни кандидати за инвестициите на ЕБВР са евентуално Либия, ако ситуацията там се нормализира, Йордания и Сирия.

 

Подобно решение на гуверньорите на банката ще представлява най-голяма промяна в мандата на ЕБВР за последните 20 години от съществуването й, посочи д-р Славова. С българската представителка в съвета на директорите на ЕБВР разговаряхме на 20 май по време на годишната среща на банката в Астана.

 

Мисля, че това е правилното нещо, което трябва да стане – коментира Славова разширяването на операциите на ЕБВР. Вижда се, че банката вече излиза от Централна Европа, както направи с Чехия. За периода 2011 – 2015 г. ЕБВР предвижда бизнес обем в размер само на 100 млн. евро за Централна Европа, което очевидно е незначително.

 

Полша е специален случай, тя все още не иска да се „дипломира“ от ЕБВР, но по-малките държави като Естония и Словения на практика нямат особено много проекти в ЕБВР в момента.

 

Както г-жа Славова прогнозира миналата седмица, на срещата на Г8 в Довил развитите държави поеха конкретни ангажименти за оказване на финансова помощ за страните от Близкия Изток.

 

Но според друга публикация на МВФ, трябва да се направи много повече – фондът изчислява на 160 млрд. долара международната помощ, която трябва да получат страните от Близкия Изток от международни донори в следващите три години, за да могат „фундаментално да трансформират икономическия си модел“.