Заплахата на превозвачите на тежкотоварните автомобили да блокират пътища във връзка с въведената от вчера забрана за пътуване на тирове в дните петък и неделя са несериозни, каза министърът на транспорта Александър Цветков във Варна. Той посочи, че ограниченията са въведени за 5 часа през август, само в първокласната пътна мрежа, и по никакъв начин не възпрепятстват превозвачите.
 
Министър Цветков каза още, че ежедневно се извършват десетки груби нарушения от страна на малките въздухоплавателни средства на плажовете. По думите му в момента има правен вакуум за тези средства и въпросът трябва много бързо да бъде решен. По случая е назначена работна група, която ще определи точни и ясни правила, които да регламентират полетите над плажовете.

Министър Цветков посочи, че в момента се провеждат концесионни анализи, свързани с Пристанище-Варна. Такива анализи се подготвят и за фериботния комплекс, и за терминалите в пристанище Варна-Запад. Те ще бъдат готови през есента, вероятно в края на септември, когато ще бъде ясно при какви параметри могат да бъдат отдавани на концесия. Министърът увери, че преди края на годината концесионните процедури по тези обекти ще бъдат стартирани. Те са част от общата стратегия на министерството за концесиониране на обекти от транспортната инфраструктура и през тази година се подготвят 10 такива обекта.

Подготвят се 5 големи гари в страната да се дадат на концесия. Това са: Централна гара – София; гара Подуяне – също в столицата, както и жп гарите в Пловдив, Варна и Бургас. Идеята е там, където е възможно, те да бъдат превърнати и в автогари, което по думите на министъра ще създаде удобство при комбинираните превози.