От 1 до 14 септември в областите Велико Търново, Плевен и Стара Загора ще се проведе пробно преброяване на населението и жилищния фонд.

Основната цел е да се експериментира разработения инструментариум - преброителни карти, инструкции, номенклатури и класификатори, тестване на самата организация на преброяването и получаване на предварителна представа за броя на лицата, които ще използват възможностите на глобалната мрежа Интернет за попълване на електронна преброителна карта.

За първи път в България ще се проведе преброяване по Интернет. От 8 часа на 1 септември до 8 часа на 7 септември всеки на територията на страната ще може да преброи пробно себе си и семейството си по Интернет. Изчерпателното преброяване на населението и жилищния фонд за цялата страна ще се проведе през март 2011 година.

Между 10 и 15 минути ще са необходими за попълване на интернет формуляра за преброяване на населението. От 1 до 7 септември ще се проведе пробно преброяване в интернет, в което може да участват всички, които пожелаят. През втората седмица на септември пък ще се направи генерална репетиция за класическото преброяване на населението с преброителни карти.

Тя ще е в седем населени места -Плевен и село Гривица, Велико Търново и близкия до него град Дебелец, село Гъбарево, община Павел баня, село Копринка, община Казанлък, Стара Загора. По интернет обаче могат да се преброят всички.