Проверка на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про", започнаха от вчера Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране. Освен преглед на документи те ще включват и посещения на място. Проверките ще се извършат по график, който започва от ЧЕЗ.

Експертите ще проверяват дали дружествата спазват общите условия за работа с клиентите, както и на какъв период отчитат тока. 

Целта е да не се допусне срок, по-дълъг от указания в общите условия от 31 дни. Ще се проследят и надеждността на системата, както и спазването на правилата за бързо отстраняване на аварии. Проверките ще продължат до края на месеца. Те идват година след скандала с "Енерго -Про", когато част от клиентите на дружеството получиха двойни фактури заради проблеми с отчитането, които бяха обяснени със "софтуерна грешка".

В началото на тази седмица от едно от дружествата - ЕВН, отчетоха, че средната стойност на сметките за бита през декември е била с 12% по-ниска спрямо година по-рано. 

Фактурите, които в момента са на каса, не включват потреблението по коледните и новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари, уточниха от австрийската компания. 

Данните показват, че клиентите на ЕВН ще платят за декември средно по 53.99 лв. с ДДС, при 61.30 лв. през декември 2014 г.