* Актуализирана информация!

Енерегийното министерство е възлижоло на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да направи анализ на цените на газоразпределителните дружества, съобщи ресорният министър Трайчо Трайков.

Предстои и одит на тези компании, от който ще стане ясно дали цените, по които продават природния газ до крайните потребители, не са завишени.

Предстоящата проверка идва два дни след като руският вицепремиер Виктор Зубков се изненада от високите цени на горивото за крайните клиенти у нас.

Следващата седмица държавната регулаторна комисия трябва да е готова с анализа си за цените на газоразпределителните дружества. По думите на министър Трайков, след това комисията ще направи и регулаторен одит в компаниите, подобен на проверката, която извършиха в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН.

Трайков обясни, че одитът ще покаже дали домакинствата и заводите плащат необосновано скъп природен газ или цените съответстват на направените от дружествата инвестиции.

Преди два дни руският вицепремиер Зубков съобщи, че цената на входа на Газпром е 339 долара за 1 000 куб. м, а крайните клиенти у нас плащат по 576 долара за 1 000 куб. м.

Шефът на Булгаргаз Димитър Гогов преговаря в Москва за новите договори за доставка на газ, каза Трайков. Позицията на българското правителство е, че в тях трябва да отпаднат посредниците, което би могло да доведе до намаление в цената на природния газ за България.

Трайков допълни, че очаква с интерес резултатите от днешните разговори между Булгаргаз и Газпром и уточни, че на срещата няма да се обсъжда газопроводът Южен поток.

Следващия петък Трайчо Трайков и зам.-председателят на управата на Газпром Александър Медведев ще обсъждат във Варна пътната карта на проекта.

Относно вчерашното изявление на финансовия министър Симеон Дянков, че държавата няма пари да плати на руснаците сумата от 280 млн. евро през септември за първия реактор на АЕЦ Белене, Трайков обясни, че Русия е наясно с този факт и че ще се мисли в посока промяна на споразумението с изпълнителя Атомстройекспорт.