"В своето изказване пред ПАСЕ обърнах внимание, че от 2010 година ситуацията в България бележи влошаване по отношение на разделението на властите, независимостта на съдебната система и медиите, корупцията, изборния процес. Всички тези въпроси изискват наблюдението върху България да бъде продължено", обясни Янаки Стоилов. 

В последната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа беше решено да продължи постмониторинговия диалог с българските власти по отношение на реформата в съдебната власт, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и изборното законодателство. 

"Аз разбирам позицията на правителството, което се стремеше да затвори тази процедура, но изправен пред дилемата дали да се поддържа неговата позиция или интересите на мнозинството български граждани, аз избирам второто и именно съчетаването на вътрешните усилия и външното наблюдение трябва да доведат до необходимите резултати", коментира Стоилов. 

Против отпадането на постмониторинговия диалог гласува и депутатът от ДПС Юнал Лютфи. "Обществото има нужда още от наблюдение. Искаме да има реални реформи и да стабилизираме демократичната среда в България", заяви той по повод на начина, по който е гласувал. "Аз съм от 20 години в ПАСЕ и няма депутат в нашия парламент, който да е бил член на делегацията ни в ПАСЕ, който да гласува против националните интереси. Ние бяхме изправени пред дилемата да подкрепим формално изготвения доклад, който изобилстваше от изключително положителни оценки за стореното от България от 2010 година до януари 2013 година. Този доклад не отговаряше на обективната истина и на реалностите в страната по отношение на задълженията на страната за утвърждаване на европейските ценности- върховенство на закона, свобода на словото, политиката към малцинствата, реформата в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Моята съвест на дългогодишен политик не ми дава никакво основание аз да подкрепя една оценка, която не отговаря на състоянието на демокрацията в страната", каза още той. 

Двамата коментираха и появилите се идеи те да не участват вече в българската делегация в ПАСЕ. 

"Аз съм готов ако този въпрос се постави, той да стане предмет на обсъждане в Народното събрание, защото би било нелепо заради гласуването в българския парламент или в Съвета на Европа да се налагат санкции. Ако се предприеме такава стъпка тя ще е почти без прецедент и може да влоши значително оценката за страната от тук нататък. Докладът, представен от Лука Волонте беше преди изтичането на неговия тригодишен мандат и имаше възможност да се работи по някои от въпросите и да се постигне вероятно и по-висока степен на разбиране, но явно така търсенето на предизборни ефекти и компенсирането на реален напредък в отношенията с ЕС е накарал някои да смятат, че Съвета на Европа може да се превърне в организация, която да компенсира тези липси в политиката на управляващите", заяви Янаки Стоилов. 

"Нещата не бива да се слагат на масата като "победени" и "победители", "патриоти". Това е някаква реакция, която е по-скоро емоционалната, отколкото реална, аз също бих искал да има дебат в парламента", добави Юнал Лютфи. Той разказа, че преди гласуването във вторник външният министър Николай Младенов е изпратил писма до всички парламентаристи в ПАСЕ, в които настоява да бъде снет режима на постмониторингов диалог. 

Изявленията на Юнал Лютфи и Янаки Стоилов се сториха изключително интересни на депутата от ГЕРБ Светослав Иванов. Той също участва в българската делегация в ПАСЕ и тъй като кацна в България заедно с депутатите от опозицията, изслуша с интерес брифинга, който те двамата дадоха пред медиите. Самият той е убеден, че именно гласовете на Лютфи и Стоилов са изиграли решаваща роля наблюдението върху България да продължи. /БГНЕС/