Златото поскъпна до най-високите си нива от средата на април насам, продължавайки възходящото си движение от миналата седмица. Пазарът е фокусиран върху предстоящата реч на председателя на Фед, Бен Бернанке, в Даксън Хол. Всички очакват сигнал за нови количествени улеснения в САЩ.

 

Ако Фед поднови обратното изкупуване на държавни облигации, това би било наливане на пари в брой в американската финансова система, при което САЩ ще започнат да изнасят инфлация. В такъв сценарий, златото се превръща в отличен инструмент за хеджиране на риска. Днес цената на метала достигна 1 679 долара за тройунция.

 

Reuters цитира технически анализ, според който възходящото движение на златото ще продължи до 1 693 долара за тройунция, преди по-сериозна низходяща корекция.

 

В същото време Европейската централна банка вече изчислява каква доходност да търси при покупката на държавни облигации на Италия и Испания, за да ограничи спекулациите. Тоест и в Европа скоро ще стартира нова операция за печатане на пари.

 

Последните данни на Комисията за търговия с фючърси и деривативи пък показват, че нетният брой на спекулативните дълги позиции върху злато, отворени в САЩ през седмицата до 21 август е над 126 хил. или най-много от май насам.

 

Освен това инвеститорите са закупили физическо злато и дялове на борсово търгувани фондове, инвестиращи в метала, еквивалентни на 71.4 милиона унции, което е исторически рекорд, според Reuters.

 

Данните на CFTC показват и увеличаване на нетните дълги контракти за среброто с близо 60%, до 17 452 или най-много от началото на април.

 

Спот цената на среброто достигна 31.26 долара за тройунция, което е най-високото ниво от почти 4 месеца насам.