Засипани от реклами, отговорности, забързано ежедневие и хиляди неща, за които мислим непрекъснато, застраховката на дома изглежда някак далечна стъпка, която все може да почака. Може би именно липсата на време пречи да отделим повече внимание и да научим повече за този продукт, предупреждава Момчил Лалев, анализатор "Потребителски финанси" в Моите Пари.

 

Ето например една банална случка от ежедневието, която вероятно се е случвала на всеки и може да ни накара да се замислим за реалните и практически ползи от подобна застраховка – да наводним съседите.

 

В този случай, дори и да искаме, няма как ВиК да поеме отговорност заради това, че е нямало вода два часа и ние сме „забравили кранчето пуснато” и сме излезли. Резултат: трябва да платим щетите или да водим дълги съдебни битки с неясен резултат.

 

Ако обичайно сключваме застраховки от страх, че събития като тези в Япония биха могли да се повторят тук, в този случай клаузата „Гражданска отговорност към трети лица” си е истинска инвестиция: даваш малка сума – 5-10 лв., а можеш да изкараш/спестиш до няколко хиляди.

 

Голяма част от нас всяка година сключват полици по застраховка „Авто-каско”. Дали пък няма смисъл да помислим за дома си, както за колата си – като място, което осигурява защита и комфорт. Наистина апартаментът ни не се движи по магистралата със сто и петдесет километра в час, но всеки знае, че е добре човек да се грижи за дома си. Ясно е, че застраховката имущество има и доста други клаузи и предимства, освен да ни спести две хиляди лева, ако ВиК пак спрат водата.

 

Стандартната имуществена застраховка за недвижимо имущество най-често включва риска "Пожар и природни бедствия" (пожар, буря, градушка, наводнение), като към него могат да се добавят допълнителните рискове: Земетресение, свличане и срутване на земни маси, защита от късо съединение или токов удар, а също така и причинени вреди на трети лица, като щети от авария на водопроводни, канализационни и отоплителни системи, кражба чрез взлом.

Но, както знаем, домът освен стени, покрив и под, си има свой собствен уникален облик, наричан от застрахователите с не толкова романтичното име – движимо имущество.

 

Движимото имущество включва обзавеждане, мебели, черна и бяла техника и всякакъв вид електроуреди. Движимите вещи, които искате да застраховате трябва да се опишат при подписването на полицата, за да важи застраховката при евентуални щети върху тях.

 

Както ВиК няма да възстановят разходите ни за ремонта на съседа, така и енергото едва ли биха били склонни да ни купят нова плазма при проблем в тяхната мрежа. Точно тук влиза в силата клаузата „Защита от късо съединение или токов удар”.

 

Не на последно място идва и опасността от кражба с взлом. Въпреки че застраховката няма как да покрие неприятното усещане от нахлуването в дома ни, все пак най-често взиманите предмети без толкова голяма емоционална стойност като телевизор, обзавеждане и други, биха могли да ни бъдат компенсирани при включен риск „Кражба чрез взлом”.

 

В крайна сметка, на въпроса необходимо ли е човек да си направи застраховка имущество, всеки трябва да си даде отговор сам... Но инвестицията може би си заслужава.