Сложни са взаимоотношенията между презастрахователните компании и природни бедствия – пише The Economist в последния си брой. Катастрофите дават повод на застрахователите за се предпазят, купувайки си презастраховане. Те обаче също така изгарят капитал. В една година природните бедствия удрят печалбите – но в следващата рисковите премии се покачват. Това показаха ефектите върху сектора след урагана Ендрю през 1992 и Катрина през 2005 г.

Въпреки ужасните страдания, причинени от земетресението в Япония, последната катастрофа изглежда ще има ограничено въздействие върху застрахователния сектор. Глобалните застрахователни компании имат сравнително малко участие в Страната на изгряващото слънце, а ядреният риск не е предмет на частни застраховки.

Квази-публичната Японска земетръсна презастрахователна компания ще понесе тежестта на загубите, като засега оценката колко големи ще са те е много условна. Ако тази институция не може да изплати всичко, зад нея е правителството, макар и покривайки само половината от общите щети.

Така че спадът на акциите на големите застрахователни компании Swiss Re и Munich Re, които загубиха 10% от капитализацията си само за три работни дни, вероятно е преувеличен. Застрахователните компании от чужбина вероятно ще понесат загуби в Япония в размер на 10 – 20 млрд. долара, според експерт. Това ще влоши прогнозите им за печалбите през 2011 г., но няма да им изяде капитал.

Но разпродажбата на акции на презастрахователните компании не е изцяло ирационална. След земетресението индексите на акциите паднаха – а застрахователните дружества разчитат на инвестиции на капиталовия пазар, за да заздравят капитала и резултатите си.

Земетресението в Япония идва в лош период за презастрахователите. Миналата година беше изпъстрена с природни катастрофи, като земетресенията в Хаити, Чили, Нова Зеландия. При това експлодира и сондата Дийпуотър Хърайзън. Въпреки това премиите почти не се покачиха, отчасти заради твърде големия излишен капацитет на презастрахователната индустрия.

Тази година надеждите за прилични печалби вече бяха попарени от наводненията в Австралия и земетресението в Нова Зеландия, когато удари цунами.

Но ако и това природно бедствие не е достатъчно, за да повиши броя на застрахователните премии, то не се ли е повишил броят на природните катастрофи? В индустрията на застраховките считат, че да. Рискът от природни катастрофи е нараснал – а това води до повишаване ако не на друго, поне на размера на премиите.

Грубо правило е, че компенсациите за катастрофални събития – такива, каквито се случват веднъж на 200 или 250 години – се равняват на средно 6.5% от застрахователните премии за година. Но напоследък тази цифра се оказва значително по-висока. Например Munich Re през 2010 г. се сблъска с 11% загуба на нетните премии от застраховки заради катастрофи. А Hannover Re през 2010 г. заради катастрофи загуби с 21% повече, отколкото получи от премии.

Това може би е следствие от една богата на бедствия година и от факта, че повече неща са били застраховани – а не задължително, че рискът от бедствие е нараснал. Обаче нагласите оказват същия ефект върху застрахователните премии, както и математическите модели. Поради това катастрофата в Япония ще доведе до по-високи премии.