Бюджетът през ноември завършва с излишък от около 48 млн. лв., такъв се очаква да бъде и през декември, съобщи в Министерски съвет Симеон Дянков, министър на финансите. Според него това е отличен резултат в условията на криза. Излишъкът идва от по-високите приходи през ноември на митниците и приходната агенция.

Заради бързото овладяване на фискалните проблеми в държавата се очаква спадът на БВХ за 2009 година да бъде 4.3%, а не прогнозираните 6.3%, обяви още вицепремиерът.

С промени в Закона за бюджет 2009, които кабинетът одобри днес и ще внесе в НС, се залага годината да завърши с малък дефецит - до 500 млн. лв. Той се равнява на 0.75% от БВП. Това, по думите на Дянков, нарежда България на първо място сред страните-членки на ЕС с най-нисък дефицит.

Тази промяна ще позволи на държавата да насочи допълнителни средства към  земеделието, инфраструктурата, здравеопазването и социалното подпомагане, а на следващото заседание ще бъде обсъдена възможност за изплащане на коледни добавки за пенсионерите.