Скоро в този онлайн свят няма да ни се налага да ходим до университета, да търсим своето място в аудиторията сред останалите студенти, няма да има нужда да се съобразяваме с графика на лекциите. Може би съвсем скоро ще бъде даден старт на първия по рода си виртуален университет, в който ще можеш да учиш от вкъщи.

Питър Скот е директор на институтът Open University's Knowledge Media Institute. Неговата мисия е да реализира проекта за онлайн университет, който да привлече студенти от цял свят. Те ще могат да свалят лекции и учебни материали, предоставяни им от топ-университети като Масачузетския институт по технологии, Харвард, Оксфорд, Кеймбридж.

Към момента учебни материали от тези университети могат да се теглят чрез iTunes U service, като са регистрирани 31 млн. тегления, които представляват 10% от тегленията. Близо 90% от тях са от страни извън Великобритания.

Според създателите на онлайн университета, чрез него ще се даде възможност за подмладяване на студентите. В момента повече от една четвърт от хората, които ползват тази услуга, за да придобият знания, са на възраст под 25 години. Само 10% от потребителите са над 50 години. BBC