Европейската комисия е одобрила националния ни план за разпределение на квотите въглеродни емисии късно снощи, съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева при официалното откриване на първата лаборатория за анализ на ГМО в околната среда.

Манева обясни, че бизнесът ще бъде информиран за разпределението на квотите, за да може да планира действията си. В разпределението не е включен комбинатът Кремиковци, допълни тя.

Манева каза, че изграждането на лабораторията за ГМО е струвало 1 млн. лв., а за поръчано изследване за ГМО в околната среда хората ще плащат между 200 и 300 лв. Ще се проверява за генномодифицирана соя, рапица, царевица и ориз. Картофите и памукът обаче са извън обхвата на лабораторията. Тя ще заработи към средата на май, а сигнали ще се приемат, след като лабораторията получи акредитация, каза още Манева. На ден ще могат да се правят до 96 проби, а резултатите ще са ясни до три дни.

Държавната лаборатория към Министерство на здравеопазването, която е работила досега, е анализирала само храни, което означава, че изследвания за ГМО в околната среда не са правени.