„Зелената енергия в България. Цели, очаквания, възможности” – форум относно планираните поправки в Закона за ВЕИ

На 26 януари 2012 г. (четвъртък) между 10:00 ч. и 14:00 ч. Институт за икономическа политика (ИИП) организира форум за дебати, посветен на темата: „Зелената енергия в България. Цели, очаквания, възможности” в зала „Александър” на хотел „Радисън Блу”, площад „Народно събрание” 4.

Институтът за икономическа политика остава верен на дългогодишния си стремеж да поставя в своя дневен ред за разискване и анализ теми, които са от решаващо значение не само за постигане на националните приоритети на България, но и от съществено значение за постигане на целите, заложени в общите политики на ниво ЕС. Насърчаването към повишаване дела на енергията от възобновяеми източници е крайъгълен камък в Стратегията по климат и енергия на ЕС до 2020 г., както е показано от целите 20/20/20 за намаляване на емисиите на парникови газове, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, съдържащи се в "Европа 2020" - Стратегия за растеж и работни места.

Според прогнози на държавите-членки, енергията получавана от възобновяемите енергийни източници ще расте с по-бързи темпове през годините до 2020 г., отколкото до момента, и нейният дял от общата потребявана енергия в ЕС ще надхвърли 20% през 2020 г. Освен това, постигането на общите цели за енергия и климат, обаче, налага повече усилия и в областта на подобряване на енергийната ефективност. Силните политики за възобновяема енергия и енергийна ефективност са взаимно подсилващи се.

Законодателната рамка по отношение на възобновяемите енергийни източници е определена в Директивата за възобновяемата енергия, която поставя задължителни цели за 2020 г. Като се има предвид дългосрочната перспектива пред инвеститорите е необходимо още сега да погледнем отвъд тази година. На фона на амбициите на ЕС да се премине към намаляване на 80-95% от емисиите на парникови газове в перспектива до 2050 г., става ясно, че по-нататъшният силен растеж в използването на възобновяеми енергийни източници ще бъде необходимо и след постигане на целите за 2020 г. Нарастващото значение на темата се потвърждава от Общественото обсъждане по отношение на възобновяемите енергийни източници, инициирано от Европейската комисия.

В тази връзка Н.П. Коре Янсон, посланик на Кралство Дания в България ще акцентира върху един от приоритетите в председателството на неговата държава на ЕС, а именно „зелен растеж”.

Основната цел е да се осигури ясно послание на местно ниво към бъдещите инвеститори и други заинтересовани страни, по отношение на това, какви са перспективите за внедряване на зелени енергийни проекти в България от гледна точка на отговорните национални органи. Предвид предстоящото представяне на промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, един дебат между всички участници в процеса би бил от огромна полза за изясняване на позициите им и точната им аргументация. Гости на събитието ще бъдат – шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, зам.-министъра на МИЕТ Делян Добрев, зам.-председателя на комисията по икономическа политика , енергетика и туризъм Валентин Николов и други експерти.

Повече информация за събитието и регистраця, може да намерите на интернет страницата на Институт за икономическа политика – epi-bg.org