Зелената икономика не е лукс, който пречи на растежа. Тя е системата за противопоставяне на несигурността в икономиката и за гарантиране на устойчив растеж. С тези думи двама министри - министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът по европейските средства  Томислав Дончев дадоха старт на "Международния Green Day Forum", който организира в София b2b Media. В него участват представители на бизнеса, производствени компании в областта на зелените технологии, банки, консултанти, посолства - партньори по еко проекти. В края на форума ще бъде извършено награждаване на "Най-зелените компании" за 2011 година у нас. Приз ще получи и "Най-зелената личност", за който се борят трима души.

В първия панел за дискусия с участниците във форума министър Нона Караджова каза, че заслужават подкрепа компаниите, които поемат ангажимент над онова, което се изисква от тях със законов минимум по отношение на опазване на околната среда и природните ресурси. Според нея зеленият бизнес е формулата, по която българският бизнес може да стане по-конкурентен, по-устойчив и да остане на пазара.

Томислав Дончев добави, че инвестициите в зелени проекти ще се увеличават и може да достигнат 1 млн. евро. във всички сектори. Той настоя, че централното финансиране на такива проекти от програми на Европейския съюз и държавата не може да задвижи изцяло процеса. Идеята на това финансиране е да увлече след себе си частната инициатива. "Ние трябва да бъдем като стръв. Нямаме такъв ресурс да задвижим изцяло процеса", каза министърът на еврофондовете.

Форумът има и практическа насоченост, която се проявява в презентации за енергийна ефективност на сгради, в представяне на схеми за финансиране на зелени проекти, със споделяне на опита на Норвегия и Великобритания, чиито посланици нейно превъзходителство Тове Скарстейн и негово превъзходителство Джонатан Алан също участват във форума.

DarikFinance.bg e сред медийните партньори на събитието.