В следващите няколко години доларът може да олекне с 20%, ако Федералният резерв продължи да се придържа към политика на охлабване на монетарната и кредитната си политика. Това е мнение на Бил Грос, прочутият фондов мениджър в Pimco. Думите му са цитирани от агенция Reuters.

Според влиятелния анализатор, ако централната банка на САЩ продължи да печата трилиони нови долари, щатската валута е заплашена от понижение на ценността си на световните валутни пазари.

Охлабването на монетарната политика не само води до появата на повече долари, но и води до понижаване на доходността, която инвеститорите получават от тях. Освен това стимулирането на икономиката посредством предлагане на повече пари кара чуждестранните инвеститори да се въздържат да държат долари по текуши цени или в текуща форма, твърди Грос.

Днес и утре ще се проведе заседанието на Комисията по откритите пазари на Федералния резерв, от която се очаква да вземе решение да започне нов рунд изкупувания на държавни ценни книжа, като начин да вкара повече пари в икономиката. Освен ДЦК, предполага се, че е възможно ФЕД да изкупува и някои видове корпоративни облигации.

Според проведената от ФЕД анкета сред първичните дилъри, пазарът вече се е настроил към изливане на ликвидност в размер на 80 до 100 млрд. долара месечно. Ако Федералният резерв се въздържи от подобен ход, индексите на акциите ще се сринат, както и цените на суровините.