Екоактивисти излизат на протест пред сградата на Министерския съвет, заради намерението на правителството да запази договора за концесията на ски-зоната в Банско, въпреки неправомерното разширяване на концесионната площ с близо 65 хектара над заложеното в договора.

Коалицията „За да остане природа в България” ще протестира и срещу инициираните промени в Закона за концесиите, с които управляващите ще направят възможно коригирането на договора за концесия.

В сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че проверка на министерството е установила разминаване между предвидената в концесията площ за експлоатиране от страна на фирмата „Юлен” АД и действително застроената със съоръжения площ. Караджова обясни, че за да не бъде „погребан” ски-курортът Банско, няма да се премине към разваляне на концесията, нито ще се се премахнат допълнително построените ски-съоръжения.

В интервю за Дарик радио министър Караджова допълни, че прекратяването на концесията би струвало на държавата огромни суми за неустойки, и приемливото решение е да се направи поправка в закона за концесиите, която да позволи корекции в договора по посока на вдигане на концесионната такса.

Всички съоръжения в ски-зоната са построени с издадени разрешителни и са надминали договорената площ заради липсата на контрол през последните няколко години, обясни в ефира на Дарик министър Нона Караджова.

По думите й концесионерът е спазвал редовно двете основни задължения по договора – да направи инвестиции и да плаща концесионна такса. Развалянето на договора ще има финансови последици за държавата, затова е взето решение за осигуряване на възможност за корекции в този и други договори, допълни Караджова.

В отговор на това екоактивисти обявиха, че ще сезират Европейската комисия, заради законодателните намерения на правителството и призоваха премиера Бойко Борисов да спре застрояването на защитените територии и да развали концесията с Юлен. Природозащитниците искат още да се конфискува незаконно изграденото и да се облагородят неправомерно застроените територии в Пирин.