Eнергийният регулатор счита, че няма законово основание да се променят изкупните цени на зелената енергия. След като се е запознал с претенциите на страните по проблема, ДКЕВР излезе с решение, което дава гаранции, че сегашната благоприятна за производителите ситуация ще се запази.

Проблемът възникна след като на 14 октомври 2011 година ДКЕВР прие наредба, която определя точния момент, от който влизат в сила префернциалните изкупни цени. За такъв момент се приема датата на прехвърляне на гаранцията за произход на обществения доставчик, съответно крайните снабдители. Тази гаранция цели удостовери колко точно е произведената енергия. До тогава енергията от централите централи на слънце, вятър и биомаса следва да се изкупува по базисна цена.

Това е неизгодно за производителите, които заявиха, че откажат да анексират договорите си за продажба на тока. Според тях тази система ще облагодетелства електроразпределителните дружества, защото крайният потребител ще продължи да им плаща същата цена на електрическата енергия, в която е включена и добавката, която компенсира обществения доставчик и крайните снабдители за разходите им по изкупуването на зелена енергия. По този начин ЕРП-тата ще използват чужди парични средства без да заплащат лихва и то за неопределен период от време, смятат от ВЕИ-бранша.

От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране отчитат, че производството от възобновяеми енергийни източници следва да се насърчава. Задължителното изкупуване на тока за определен период от време на преференциална цена е една от мерките за стимулиране на производството от такива централи, което пък е необходимо за да се постигнат европейските критерии за дял на зелената енергетика в крайното енергийно потребление.

Анализирайки ситуацията, регулаторът е категоричен, че единствената дължима сума за произведената зелена енергия трябва да е тази, определена по преференциалната изкупна цена. Терминът "базова цена", който електроразпределителните дружества използват в своите модели, е величина, която се използва единствено за определяне на стойността на зелената добавка.

С това ДКЕВР потвърждава тезата на ВЕИ-сектора, че промяната щеше да ги ощети, за сметка на електроразпределителните дружества. Това е така, защото при определяне на цените и необходимите приходи на енергийните предприятия се вземат предвид прогнозните количества и разходи по преференциални цени, които се възстановяват чрез продажбата на електрическа енергия от една страна и чрез приходите от зелената добавка. Така използването на базисна цена ще генерира допълнителен оборотен капитал за ЕРП-тата и в същото време ще доведе до недостиг на средства за производителите на зелена енергия, пише в решението на държавния регулатор.