Земеделски производители стартират събирането на подписи с искане за провеждане на референдум с въпрос "Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС?". От Националната асоциация на зърнопроизводителите, Браншови съюз на животновъдите в България и Земеделски народен съюз смятат, че

субсидиите във всички европейски страни трябва да се изравнят. В момента тези в България са три пъти по-ниски от субсидиите в повечето страни от Европейския съюз.

Инициаторите на референдума обясниха, че целта е да се ускори изравняването на субсидиите, защото според сега действащия договор това трябва да се случи до 2016 година. Според председателя на Земеделския народен съюз Стефан Личев, ако ситуацията не се промени, до 2016 година земеделие в страната няма да има. „Това ненормално положение може да задълбочи кризата в областта на земеделието”, каза той.

Според земеделските производители е крайно несправедливо България да получава три пъти по-ниски субсидии за сектора от други страни. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов обясни, че правителството трябва да помогне и европейските институции да бъдат убедени. „С ходене до Брюксел, при срещи на съвета на министрите да кажат да се изравнят субсидиите. Това вече е правено. Отговорът е един и същ: вие си имате договор, подписали сте го, да сте гледали какво сте подписвали. Без натиск това не може да бъде предоговорено, тъй като отговорът на ЕС ще бъде един и същ”, каза той.

Председателят на Браншовия съюз на животновъдите Господин Господинов коментира, че не само земеделието е в опасност, но и това ще се отрази на цените на стоките в страната. „дано не е това причината европейците да не ни изравняват с тях, просто за да може ние да им станем, колкото и да ни е малък пазарът, пазар за тяхната стока, а нашето животновъдство и земеделие просто да си отиде”, коментира Господинов.

Инициаторите ще събират подписи до 8 декември. Необходими са 500 000 подписа са нужни, за да се проведе референдум по темата.