Делът на жените в бордовете на европейските компании е нараснал до 15.8% в рамките на Европейския съюз за година. Това показват публикуваният днес доклад на Европейската комисия за януари 2012 г.

 

Според него ръстът се дължи на регулаторния натиск, като относителният дял на жените в бордовете на компаниите се е покачил във всички държави-членки с изключение на три: България, Полша и Ирландия.

 

На 14 ноември 2012 г. ЕК въведе цел от 40% за дела на жените в бордовете на европейските компании.

 

Най-голям ръст на служителите от нежния пол в бордовете на компаниите има в Италия, където делът на жените се е увеличил с 4.9 процентни пункта, до 11%. Страната наскоро въведе закон, с който цели една трета от всички членове на бордовете на компаниите да са жени до края на 2015 г.

 

Междувременно България е единствената страна в ЕС, в която има спад на дела на дамите в управителните съвети на дружествата. При това намалението е значително - с 4 процентни пункта.


Близо 1/4
от най-големите компании в ЕС все още нямат жени на най-високо ниво в бордовете си. Освен това, предложението на Комисията сега трябва да бъде прието от Европейския парламент и от държавите-членки на ЕС, за да се превърне в закон.