Жители на Меричлери ще протестират днес пред Министерски съвет заради концесията за разработване на кариера край градчето, която кабинетът даде. Организатори на протеста са политическия клуб Екогласност и Инициативен комитет от градчето, обявиха лидерите им Емил Георгиев и Танко Русев.

Ортанизаторите на проявата твърдят, че кариерата представлява риск за околната среда, земеделската продукция, питейната вода, минералния извор и здравето на хората, макар че според компетентните институции това да не е така.

Днес млади меричлерци, за които Георгиев подчерта, че са пълнолетни, ще участват в митинга пред Минисерския съвет.

Вчера от офиса на ГЕРБ в Хасково в съобщение до медиите информираха, че общинският съветник от Димитровград Антон Вълков днес ще внесе жалба в съда срещу Емил Георгиев за клевета. На протестен митинг в Меричлери лидерът на политическия клуб Екогласност посочи имената на Антон Вълков и председателя на Общинския съвет в Димитровград като активистите на ГЕРБ, заплашвали бившия наемател на басейна с минерални води в Меричлери, за които в сигнал до премиера Бойко Борисов и три министерства пише, че са "косвените убийци" на "първата свидна жертва в борбата".

Междувременно, от Федерацията на независимите синдикати на миньорите /ФНСМ/ към КНСБ организират пресконференция в конферентната зала на до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, коят още се състои днес от 9.45 ч.

Основната тема ще бъде свързана с незаконните опити за преустановяване на производството на калциев карбонат от Каолин АД в кариерата му Великан - Меричлери.

Самото производство и добиваната суровина захранват десетки предприятия, уточняват от синдиката, цитирани от БГНЕС.

Спирането на кариерата може да изхвърли на улицата хиляди миньори, енергетици и други работници. Затова ФНСМ и Синдикалния съвет на КНСБ в Каолин АД организират протестен митинг пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от 11 часа днес.