Инициативен комитет в Меричлери, оглавяван от Танко Русев, в неделя, 8 август, ще организира граждански протест съвместно с ПК Екогласност против дейността на кариера за добив на варовик в близост до градчето. Това обявиха днес те на пресконференция.

Огромна група от хора - поне 100-150 човека с автомобили, ще блокират изходите на кариера Великан, съобщи лидерът на политическия клуб Емил Георгиев. Той обвинява концесионерите от фирма Каолин, че унищожават околната среда, както и 8 древни могили, които се намирали в границите на площадката.

6 частни жалби от жители на Меричлери внасяме днес в Окръжна прокуратура - Хасково, съобщи председателят на Екогласност. Хората обвиняват Каолин в самоуправство и незаконно заграбване на частните им парцели, поясни той.

В поредна жалба, адресирана до премиера Борисов и три министерства, Георгиев и Инициативният комитет на 396 меричлерци настояват да бъде спряна експлоатацията на кариерата до изготвяне на Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/ и публично обсъждане на доклада, в чието изготвяне да участват и експерти, предложени от самите тях.

Въпреки че сеизмично проучване доказа, че нито питейната, нито минералната вода на Меричлери са заплашени от дейността на кариерата, те се заканват, че ще бранят докрай извора и земите си, като щели да информират дипломатическите представители на страните от Европейския съюз в България и комисията по околната среда на Европейския парламент.