С бюджета на Държавното обществено осигуряване управляващите се отказват от реформи и обричат НОИ на фалит и национализация, такава е оценката за него на Демократи за силна България, стана ясно след редовното заседание на ръководството на партията.

Според тъмносините ГЕРБ осъществявали Живковизация на пенсионната система, защото пенсиите не зависили от вноските и отчисленията, а от решенията на правителството и в частност от настроенията на премиера и финансовия министър. Лидерът на ДСБ Иван Костов определи слуховете, че може да се вдигне възрастта за пенсиониране като провокация, която цели хората да се пенсионират веднага в следствие на слуха. За пример за ефекта от това говорене той даде двойно нарасналия брой заявления за пенсиониране в ДАНС.

„Прокрадва се с много аргументи подозрението, че това е едно заиграване със състави от хора и с вероятни пенсионери с цел да бъдат принудени да си подадат оставката и да напуснат предсрочно, за да не загубят някакви условия, свързани пенсионирането. Тоест да се пенсионират веднага вследствие действието на слуха. В този смисъл дали ще се покачат годините или не, дори не е решено", каза Костов.

По думите му в момента има провокация към хората и дестабилизиране на тяхното планиране по отношение на излизането им в пенсия през публичен слух. Тъмносиният лидер изрази мнение, че това е „най-грозният начин да се управлява животът на хората". Според Костов това дава ефект и посочи за пример нарасналият двойно брой на подадените заявления за пенсиониране в ДАНС.