Новите рекордни цени на златото повишиха вниманието на целия свят към благородния метал. Но инвеститорите – независимо дали фондове или частни лица – рядко се замислят, че златото в природата не се среща под формата на кюлчета. За извличането му от златоносните руди се използват отровни химични съединения, които представляват потенциална заплаха за околната среда – и така за публичното здраве и богатство.

Американската компания Haber Inc. от дълго време разработва технологии за щадящо околната среда извличане на злато. Георги Желязков, представител на компанията за България, информира, че върху сулфидни руди е приложена нова „зелена“ технология за златодобив. Ефективността на технологията е много висока и позволява 99% извличане на метала.

Демонстрацията на този щадящ природата процес е направена първо в Суринам, като правителството на южноамериканската страна вече е започнало разговори за стратегическо партньорство с Haber за въвеждане на политики по „зелен“ златодобив.

Haber отправят призив към международната общественост да се преустанови практиката за използване на живак в златодобива, в момента прилаган в редица находища в Третия свят, като подкрепи новата зелена технология.

Резултатите в Суринам показват 99% извличане на метала само в рамките на 30 минути. При използване на живак в страната досега са се извличали не повече от 30 – 35% от метала, тоест технологията на Haber е двойно по-ефективна. Компанията твърди, че не са необходими допълнителни усилия за прилагане на новата технология. Резултатите са валидирани от независима трета страна.

Компанията посочва, че първият тест е проведен в мина с малък мащаб, но в близките 7 дни същата технология ще се приложи в няколко по-големи мини в Суринам и Френска Гвиана.

Главният изпълнителен директор на Haber, Албърт Конти, посочва, че в момента в 45 държави се прилага технология за извличане на злато от сулфидни руди с помощта на живак. Това формира 35% от всички емисии на живак, излъчвани в атмосферата, като този процент постоянно нараства. Живакът замърсява храната и въздуха. 60 милиона наброяват миньорите и техните семейства, които са изложени на тази опасна технология за златодобив. Налице е икономически целесъобразно решение на този проблем.

Представителят на Haber за България допълва, че макар главното усилие в Суринам да е насочено към замяната на живака при добива на злато, голяма канадска корпорация обмисля да изпробва новата технология в сравнение с цианидното излужване. Така че в рамките на следващата седмица се очакват още новини, свързани със зеления златодобив.