Цената на златото в Турция достигна рекордна цена от 1283 долара за тройунция, следвайки световната тенденция за поскъпване на благородния метал. За последните пет години цената на златото се е повишила над три пъти на турския пазар. Според председателя на турската златна рафинерия Йозджан Халач поскъпването му е последица от глобалната криза.

"Кризата не е приключила и изглежда няма да свърши скоро. Златото обаче гарантира на притежателите му по-висока възвръщаемост от тази на валута, имоти или ценни книжа",
коментира той.

По стара традиция турците кътат злато "под дюшеците" като в поговорката "Златни пари за черни дни". Заместник-председателят на Истанбулската борса за злато Огузхан Агаоглу казва, че "под дюшеците" са скътани около пет хиляди тона злато в страната. Това се доказва като изключително
печеливша инвестиция в момента, тъй като преди около пет години паричната стойност на това злато е била 70 млрд. долара, а сега надхвърля 200 млрд. долара.

"Турците се отнасят към златото като към най-изгодната инвестиция", казва той. "Цената на златото се увеличава с всяка изминала година. Благодарение на тази тенденция притежателите на злато печелят с нарастването на неговата стойност паралелно с покачването на потребителските цени", добавя Агаоглу.

Турският специалист не се ангажира с прогноза доколко ще се повишава цената на златото. БТА