Зърнопроизводството остава водещ приоритет в политиката, която ще следваме, заяви по време на заседание на Консултативния съвет по зърното министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Проф. Станков подчерта, че за него е особено важно да се запази ръст в това производство, като успоредно с това се развиват и сектори, които имат нужда от подпомагане.

Данните, предоставени от дирекция "Растениевъдство", както и от браншовите организации в сектор "Зърно" сочат, че като цяло есенните посеви към момента са в добро и много добро състояние. 85,8% от площите с пшеница и 79,1% при ечемика са в "добро" до "много добро" състояние според дирекция "Растениевъдство".

"Средно" е състоянието на 12,8% от пшеницата и на 19,4% от ечемика. Намалели са площите в "незадоволително" състояние спрямо предходната година като достига при пшеницата 1,5% и 1,9% при ечемика. При обследването няма отчетени пропаднали площи с пшеница и ечемик от неблагоприятни климатични условия.

От обсъжданията става ясно още, че на места има закъснение с подготовката на площите и сеитбата на пролетни култури заради падналите валежи. Същевременно в райони като Варна, Провадия, Пазарджик, Пловдив и районите в Северозападна България пролетната кампания е в ход по данни на браншовите организации от сектора.

Национална служба по зърното предостави информация за зърнените наличности. Към 31.03.2013 г. зърното от основните зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, ръж и овес са в размер на 2 690 676 тона. Запасите от зърно в края на март 2012 година, са възлизали на 2 351 385 тона, което е с 339 291 тона повече спрямо миналата година.