Опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители, при работа в електронна среда, са претърпели пълен крах. Това е един от изводите на синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", който направил национално проучване за готовността на образователните институции и на учителите за работа в електронна среда от разстояние през новата учебна година.

Ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и ромски ученици, то незабавно ще се започне подготовка за протести и стачки, посочват от синдиката. В училищните бюджети няма такива средства, няма никакви финансови буфери и ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това. Тази политика не е била съгласувана със синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" на отраслово ниво, се казва в позиция на синдиката.

На въпроса за притежание на служебен лаптоп, 44.5 на сто от учителите са отговорили, че не притежават такъв, а 22,2 на сто получават временно, като след това им ги прибират. Това показва, че техническата осигуреност е на много посредствено ниво, заявяват от синдиката "Образование" с председател д-р Юлиян Петров.

Според него, "МОН разпореди дигиталните средства, които ползват учителите, да се отключват със служебен акаунт, което обремени безкрайно много педагогическите специалисти, а 89,9 на сто от тях смятат, че този вид контрол над учителите е дискриминация, защото няма друга сфера на държавни служители, които да са подлагани на такъв контрол".

По отношение на техническите възможности на новораздадените дигитални средства /с които са обхванати около 5 процента от учителите/, 71,6 процента от респондентите смятат, че техническите параметри са незадоволителни.

През обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година са преминали 59,7 на сто от анкетираните. Нито един учител обаче не е бил обучаван в методика за работа в електронна среда, което би трябвало да включва и утвърден от МОН регламент за задължително използване на видеокамера, кога да се зачита присъствие на ученика в дистанционното обучение и още много други детайли на дистанционното обучение.

Търсят се учители по  математика, физика и астрономия.
istock

Едва 39 на сто от учителите са получили някакви средства от образователните институции за работа в електронна среда от своите домове, а 71 на сто от анкетираните смятат, че Националната програма на МОН "Без свободен час - подкрепа на обучението от разстояние в електронна среда" е пълен провал и е унизителна за учителите, се посочва в изследването.

Тестват учениците безплатно само при 90% съгласни родители

Според него учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право. По-малко от 10 процента от образователните институции имат техническа осигуреност за хибридно водене на учебния процес и синдикатът не подкрепя толерирането на този метод.

Учителите не подкрепят също постоянното тестване, но проверката за антитела, за сметка на РЗИ, би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини.

istock
istock

"Синдикатът "Образование" ще отстоява образователните институции да работят в редовна форма и да затварят последни след МОЛ-овете, ресторантите, стадионите и след градския транспорт, и другите обществени сфери! При наличие на съмнения или заразен ученик и учител, да се подхожда диференцирано, разумно и еднозначно от санитарните власти, а не хаотично, както го правиха досега!", настояват от учителския синдикат.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg