Присъственото обучение зависи в голяма степен от ваксинацията на учителите. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на БСП. 

"Желанието ни е за повече присъствено обучение и можем да го постигнем в по-голяма степен, по-бързо, ако имаме повече ваксинирани учители."

Той отбеляза, че системата на образованието е най-голямата - над 160 000 души са заети в нея, като само педагогическият персонал в училищата и детските градини е 90 000. Проучването за ваксинацията на учителите беше направено от Синдиката на българските учители /СБУ/, който е най-големият отраслов синдикат в държавата - има над 80 000 членове, с непедагогическия персонал. Въпросите от проучването бяха много добре структурирани, отбеляза министър Вълчев.

Над 20% от учителите в София са заявили имунизация

По думите му, два са изводите от проучването: учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно информация.

Едва 9 преподаватели са поискали да отидат да работят в проблемни училища.
istock


Вторият извод е, че е необходима по-сериозна разяснителна кампания за ваксините от РЗИ и от медицински авторитети в областта на имунологията.

"Нашето общо желание на всички е да има по-голям брой ваксинирани, но пак повтарям: това в никакъв случай не означава, че ще бъде направена задължителна ваксинация", каза Вълчев.

Той добави, че проучването показва, че учителите не са против ваксините, а по-скоро се въздържат да се ваксинират на този етап, но може да го направят по-късно, ако желаят.

"Нямаме настроения срещу ваксините в учителската общност, това показа и проучването", коментира министър Красимир Вълчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg