Заплати от 310 до 1500 лв. на месец ще могат да получават стажантите в държавната администрация. Това е предвидено в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, която влезе в сила вчера.

"До най-високото възнаграждение обаче ще се стига само след атестация. За да получат заплатата от 1500 лв., която е най-високата в шеста степен на класификатора, младежите трябва да са показали отлични резултати в работата", обясниха от Съвета по административна реформа към Министерския съвет.

На практика стажантите трябва останат 6 години на тази позиция и да получават всяка година отлични оценки на атестациите, за да достигнат до максималното възнаграждение. Това обаче не е реалистично - ако си стажант 6 години, едва ли се справяш добре.

От Съвета по административна реформа коментираха, че другата възможност за заплата от 1500 лв. е младежите да са на стаж във ведомствата, работещи по европроекти, които и в момента вземат най-високи заплати.

Според новата наредба служителите, които в момента получават повече пари от сумите, които съответстват на длъжността им, могат директно да получат максималното възнаграждение, като им бъде "определена" шеста степен.

По новия класификатор на длъжностите в администрацията са предвидени само два стажантски статута. Единият е в Министерството на външните работи - стажант-аташе, а другият - стажант-одитор. В момента един стажант-аташе във Външно взема малко над 400 лв. на месец.

Новата методика предвижда отпадането на бонусите и класа за прослужено време. Вместо това обаче чиновниците ще бъдат възнаграждавани допълнително за добре свършена работа. За юли заплати по новата методика ще получат само служителите във финансовото министерство, чийто шеф Симеон Дянков ръководи и Съвета по административна реформа. Другите министерства все още не са направили изчисленията.