Като част от антикризисните мерки на правителството депутатите намалиха от 75 на не повече от 30 календарни дни срока, в който работникът ще получава обезщетение за временна нетрудоспособност, настъпила до един месец от прекратяване на трудовия договор или осигуряването, стана ясно вчера по време на първото четене на промените в Кодекса за социалното осигуряване.

Предвижда се мярката да бъде прилагана до края на тази година.

До 31 декември 2010 г. работодателят ще плаща за първите три дни от болничните на своите служители 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност. Така Националният осигурителен институт ще поеме изплащането на болничните от четвъртия ден.

За шест месеца тези мерки ще осигурят икономия от около 2 млн. лева, посочи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Очаква се общият финансов ефект да бъде около 148.5 млн. лева намаление на разходната част на бюджета на ДОО за 2010 г., е записано в мотивите на вносителя.

От 720 лева на 1000 лева се увеличава минималният гарантиран размер на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя.

Мнозинството обсъди и законопроектите за изменения в Кодекса за социално осигуряване на Синята коалиция, на Коалиция за България и на независимия депутат Яне Янев. Текстовете не се подкрепят от комисиите.