Около 50 милиона лева ще бъдат дадени като коледни бонуси на пенсионерите тази година. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на посещението си в Бургас.

„Това са средства от данъци и е нужно те да отидат към най-бедната част. Сумата може да бъде еднаква или разпределена, в зависимост от дохода. Възможни са различни схеми", коментира финансовият министър. От своя страна, министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че размерът на коледните бонуси ще зависи от възможностите на бюджета.

„Ще подпомогнем хората с най-ниски доходи и за Коледа, и за Великден. В момента работим по въпроса, надявам да има решение следващия месец“, уточни Калфин.

Той допълни, че в страната има близо 2 млн. и 100 хил. пенсионери, от тях 1 млн. и 300 хил. са получили добавка към пенсията за изминалия Великден.

„Това бяха хората, които получават доход на член от семейството под 286 лв. Тези пари не са допълнителна пенсия, а подпомагаме на хората с най-ниски доходи. Мисля, че този принцип трябва да се запази. Другият вариант е да разтегнем тази сума и да дадем по-малко пари на повече хора.", заяви Калфин.

Отделно 20 милиона лева ще бъдат отпуснати за бонуси в сферата на образованието. Финансовият министър уточни, че допълнителните средства не трябва да бъдат разпределени към заплатите на учителите. 

„Парите могат да се допълнят към доходите на работещите в системата на образованието и като еднократно плащане", коментира още Владислав Горанов, цитиран от Kmeta.bg.

В момента правителството работи и по издаването на два вида ваучери за социални услуги. Първият е свързан със субсидираните социални услуги. „Те ще дават повече свобода на онези, които ползват социална услуга, да получават т.нар. интегрирана услуга. Например - домашен патронаж плюс медицинско обслужване, рехабилитация и нещо друго, от което имат нужда", уточни социалният министър Ивайло Калфин.

Вторият вид ваучери са за домашното подпомагане. Те ще дават възможност на лица, отглеждащи сами деца или възрастни хора, да наемат безработни, които да им помагат в домакинската работа.