Въпреки приказките за продънения бюджет приходите сега са по-добри и премиерът е възложил на финансовия министър да готви постановление да се дадат за Великден 50 млн. лв. като добавки към пенсиите. Това съобщи самият Бойко Борисов, след като се появи на конгреса на партията на Татяна Дончева "Движение 21". 

"Има пари. Постъпленията от митниците са 90 млн. повече, а от данъчните със 70 млн. повече в сравнение със същия период за миналата година. И понеже действително истински си обичаме пенсионерите, ще ги заделим тези пари", заяви Борисов.

Кои пенсионери ще получат добавки и в какъв размер, все още не е казвано, но същата сума беше дадена и за Коледа. Тогава 1.3 млн. пенсионери, чиито пенсии са под прага на бедността от 286 лв., получиха по 40 лв. за празниците. 

В петък имаше подобен въпрос в рамките на парламентарния контрол към вицепремиера Ивайло Калфин. Той изнесе данни, че към момента под прага на бедността са 1 228 623 възрастни българи.

Извън обещанията за пенсионерите изказването на Борисов беше в познатия тон. На няколко пъти премиерът се оплака, че нечестно се манипулира информацията за дълга, който не бил 16 млрд. лв. 

"12 млрд. лв. са стар дълг, а другите са следващите три години да балансираме дефицита. Абсолютно нечестно е и ако ми поискат прошка за тази манипулация, с радост ще им дам", заяви той. И напомни как 4 години му "яли душата" с Дянков за това, че държат 0.48%, или под 2% дефицит. 

"Колко пъти в кампанията казах, че начинът, по който харчат и съсипват държавата, и това, което направиха с КТБ, след това ще се тегли дълг? Няма как да се правят реформи или да се занулят тези пасиви по друг начин. Абсолютно нечестно е", възмути се Борисов.

"Парите от остатъка няма да се харчат, защото остатък няма. На пръстите на тази ръка мога да ви кажа какво има да плаща държавата. И ще видите, че дори 16-те млрд. да ги платим веднага, пак няма да стигнат с около 2 млрд. лв. 300 млн. имаме за влакове - не са платени от 2006 г. за влаковете "Сименс". Имаме 4 млрд. в енергетиката, тя представлява системен проблем върху рейтинга на държавата", направи сметка премиерът. В събота по същите теми той направи редица запомнящи се изказвания, като например, че България, особено що се отнася до енергетиката, е като "крастава жаба, сложена да се вари на бавен огън", а за себе си каза: "Пак дойде селянчето от Банкя да изтегли каруцата".