Месечната издръжка на човек в България е 560 лв., сочат данни на КНСБ за последното тримесечие. За издръжката на четиричленно семейство са необходими 2242 лв. на месец. На годишна база това е спад с 0,1%. Една от основните причини е спадът на цените на горивата.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на брифинг, на който бяха представени данни за потребителските цени и издръжката на живот в България в края на миналата година.

"Все още 30 % от всички домакинства в страната, което е над 2 200 000 души, имат доходи под прага на бедност", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му тенденцията на покачване на разходването е слаба.

"Ние ще настояваме за увеличение на 10-15% на доходите в частния сектор за тази година. Това е едно прилично увеличение, което трябва да дръпне средната работна заплата", коментира още той. 

Според него е много важно откъде ще дойде икономическият ръст в страната. "Ние залагаме на вътрешното потребление. Вътрешният сектор ще бъде ограничен заради рестриктивната политика и намаляването на европейските пари. Не изключваме целеви инвестиции отвън. България има сериозно изоставане в една от областите на плана "Юнкер", заяви той като посочи, че в сектора на инфраструктури и иновации, страната ни няма нито един проект, с който да кандидатства по плана", обясни Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

"Правителството трябва да създаде предпоставка за увеличение на доходите и да договори с бизнеса изграждането на допълнителна инфраструктура", допълни президентът на КНСБ. По думите му са необходими нетни приходи от около 20 млрд. лв. в железопътна инфраструктура, водоснабдяване и други дейности.

"България има нужда от растеж между 4-5%, за да възстанови заетостта от преди кризата. Трябва да възстановим около 230 000 работни места. Само такъв растеж, който дава възможност да възстановяваме и генерираме нови работни места с по-добри работни заплати, дава смисъл на младите да останат в България", допълни Пламен Димитров.