Безработицата при хората с увреждания в България е над 95 процента, каза днес във Варна председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той посочи, че държавата няма цялостна визия за осигуряването на заетост на тези българи.

По думите му образованието и достъпната околна среда са най-сериозните фактори хората да излязат от изолацията си. Изискванията към администрациите да назначават хора с увреждания се изпълняват, допълни Коралски.

Според него част от спечелилите конкурса не могат да ходят на работа, тъй като няма как да стигнат до там. Варна е градът, който е най-напред по осигуряване на достъпна околна среда за хората с увреждания, допълни Коралски.

Според него в София този тип проблеми все още не се решават. Коралски коментира, че намаляването на данъците и социалните осигуровки трябва да бъде преосмислено от правителството. Аргументът му беше, че по този начин намаляват средствата за реализирането на социални политики.

Коралски посочи, че Агенцията има възможност да финансира с по 15 хиляди лева проекти на хора с увреждания, които да започнат собствен бизнес. По думите му от тази възможност могат да се възползват около 30 души годишно. Около 97 на сто от досега финансираните са успешни.

Минчо Коралски участва в Петия международен форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания, който се провежда в комплекс "Златни пясъци". Тази година темата на срещата е включването на инвалидите на пазара на труда.