Четирите национално представителни работодателски организации настояват да отпадне въведеното от 1 януари криминализиране на умишленото криене на осигуровки. В противен случаи те ще се обърнат към институциите, които могат да сезират Конституционния съд - президента, главния прокурор, 1/5 от депутатите и др. От 1 януари за умишлено укриване на здравни и социални осигуровки може да се налага и лишаване от свобода.

Това е една от 25-те мерки, които АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП предлагат на вицепремиера Ивайло Калфин за "развитие на пенсионната система, финансова устойчивост, намаляване на злоупотребите и адекватен размер на пенсиите". 

Крайният срок, който си постави кабинетът за пенсионната реформа, изтича след две седмици, но досега няма конкретен резултат от ежеседмичните разговори при Калфин. Независимо от развитието на дебатите социалният министър ще предложи свой пакет от мерки за реформата.

Бизнесът предлага мерки, част от които вече бяха отхвърлени в дебата. Например увеличаване на възрастта и на стажа с по 6 месеца годишно за мъжете и жените. Калфин иска много по-плавен ръст - с един или два месеца. Работодателите настояват и за задължителна минимална възраст на полицаи, военни и др. служители от специалните ведомства. Този въпрос Калфин е оставил на друга работна група към МВР.

Друго искане е радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността с цел предотвратяване на злоупотребите. Това е един от основните въпроси за осигурителната система, който обаче е "изнесен" в работна група към здравния министър. Организациите искат да отпадне зачитането на 4 г. осигурителен стаж за 5 г., когато човек се осигурява на повече от едно основание.

Бизнесът е за въвеждане на гъвкаво пенсиониране - с намалена пенсия за всеки недостигащ месец стаж, но е против продължително безработните хора 2 години преди пенсия да имат право на минимално обезщетение за безработица за 12 месеца. 

С изричното настояване за запазване на тристълбовия модел на системата и въвеждане на мултифондовете работодателите предлагат при пенсиониране хората да могат да избират как да получат натрупаните средства по индивидуалните партиди в частните фондове - да получават пенсия до живот или за определен срок, или да им изплатят парите накуп.

Отново се повдига и въпросът за първите три дни от болничния, който сега се плаща от работодателя.