Бизнесът предлага да се диференцират праговете за самоосигуряващите се лица. За целта има два варианта. Единият е да се диференцират на база професия, а другият на база доходи за минал период, като при този вариант предимствата са повече.

Предложени са четири скали, съобщи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал, предаде БГНЕС.

До 5 400 лв. годишен доход диференцираната ставка е 400 лв. От 5 500 лв. до 6 500 лв. – 450 лв., а от 6 500 до 7 500 - 500 лв. и 550 лв. за над 7 500 лв.

Тези предложения не са срещнали съпротива от управляващите. Максималният осигурителен доход остава 2000 лв. Има предложения и по отношение на фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите да отпадне вноската от 0.1 %, както и наказателната лихва за забавяне изплащането на осигуровки да стане на нивото на законовата, т.е., основна лихва плюс 10%.

Оказва се, че предложението от днес в бюджета на НЗОК да се увеличи разходната част с над половин млрд. лв. идва от БЛС. 544 млн. лв. с повече са планирани приходи от здравните вноски.

Според Велев, това би увеличило дефицита по консолидирания бюджет с тази сума. За да не стане това, е последвало предложение да се увеличи осигуровката с около 3 процентни пункта от следващата година – "едно решение, което би убило бизнеса по-скоро, отколкото да реши проблема на здравеопазването", добави той.

За текущата година бюджетът на НЗОК е увеличен с над 400 млн. лв., а в бюджета, който се предлага за следващата година, има допълнително ръст от 180 млн. лв.

"Такъв ръст от близо 10 % няма нито един бюджет, на нито една друга система", обясни председателят на работодателската организация. По думите му, от БЛС не са могли да обяснят как ще спрат течовете в системата и злоупотребите.

"Защо трябва да увеличим с 25% разходите в здравеопазването, когато не можем да си позволим и 2% увеличение на разходите в образованието", запита той.

Велев е на мнение, че увеличаване с 3 процентни пункта на пенсионната вноска ще забави възстановяването на икономиката и реформирането на всички социални системи. По-добрата алтернатива, по думите му е да се прехвърлят 2% от здравната вноска в пенсионната система.